Održiva prehrana za održivu budućnost!
Proizvodnja hrane u svijetu, već duži vremenski period, ne dešava se samo zbog prehranjivanja stanovništva, nego i iz komercijalnih razloga. Hrana i okoliš upravo iz tog razloga imaju sve kompl...
Proizvodnja hrane u svijetu, već duži vremenski period, ne dešava se samo zbog prehranjivanja stanovništva, nego i iz komercijalnih razloga. Hrana i okoliš upravo iz tog razloga imaju sve komplikovaniji odnos. Procjenjuje se da čak 95% hrane koju bacimo završi na deponijama, gdje oslobađa metan i druge gasove stakleničke bašte.
Velika količina hrane koju kupujemo, završava kao otpad, a ako posmatramo po glavi stanovnika, godišnji otpad iz domaćinstva proizveden u odabranim zemljama Evrope od 2020.* (u kilogramima po glavi stanovnika), izgleda ovako:
Procjenjuje se da Njemačka proizvede više od šest miliona metričkih tona kućnog otpada od hrane svake godine. Ovo čini Njemačku najvećim proizvođačem otpada od hrane u cijeloj Evropi, a slijede je Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo. (Statista.com)
Da je otpad od hrane država, bila bi otprilike veličine Kanade i Indije zajedno. I to bi bio treći najveći emiter stakleničkih plinova nakon Kine i SAD-a.
I zemlje s niskim i visokim dohotkom, kao i svi dijelovi lanca snabdijevanja, krivi su za bacanje ogromnih količina proizvedene hrane. Ipak, svake godine zemlje sa visokim dohotkom bacaju hranu u vrijednosti milijarde eura. Prema FAO-u, 14% svjetske hrane se rasipa prije nego što stigne u radnju, dok je 828 miliona ljudi 2021. godine bilo pogođeno glađu.
Prema procjenama, većinu stvorenog otpada od hrane čine potrošači. Nesvjesnost igra značajnu ulogu u tome. Ovdje su neki primjeri osvještavanja! Šta mi kao potrošači možemo učiniti da našu kupovinu hrane učinimo ekološki prihvatljivom!?
- Napraviti spisak za kupovinu i ne kupovati kada ste gladni
- Smanjite bacanje hrane: kupujte samo ono što vam je potrebno, posebno kada su u pitanju namirnice koje imaju kratak rok trajanja (odgovarajuća veličina pakiranja ili hrana u rinfuzi)
- Birati nesavršeno voće i povrće (često jeftinije). Kupovinomtakvog voća i povrća osim što ćete uštedjeti novac, spasit ćete savršeno jestivu hranu da ne završi na deponiji.
- Ponijeti vrećicu za višekratnu upotrebu i svoje posude za hranu za višekratnu upotrebu.
- Svake sedmice odvojiti vrijeme za pravljenje plana obroka; ovo smanjuje bacanje hrane i pomaže da izbjegnete neplanirane kupovine i kupovinu skupe hrane za ponijeti.
- Kupovati sezonsko voće i povrće jer ono ima manji ugljični otisak.
- Kupovati suhu robu (kao što su žitarice, pirinač i testenina) na veliko.
- Izbjegavati proizvode koji dolaze u plastičnoj ili prekomjernoj ambalaži.
- Kupovati na pijacama i tržnicama; proizvodi su zdraviji i imaju manji ugljični otisak (a pomažete i svojoj lokalnoj ekonomiji).
- Gdje je moguće, odlučite da vam namirnice budu dostavljene umjesto da se sedmično vozite do prodavnica.
https://globalgreenfamily.com/simple-hacks-for-eco-friendly-life/
https://hoshizaki-europe.com/if-food-waste-were-a-country-2/
https://www.statista.com/statistics/1219830/per-capita-food-waste-of-selected-countries-in-europe/
- 95% hrane koju bacimo završi na deponijama-🡪 oslobađa metan i druge stakleničke gasove — godišnji otpad iz domaćinstva (u kilogramima po glavi stanovnika) proizveden u odabranim zemljama Evrope od 2020. godine izgleda ovako: (napraviti dijagram na osnovu podataka sa linka https://www.statista.com/statistics/1219830/per-capita-food-waste-of-selected-countries-in-europe/ )
- Po proizvodnji kućnog otpada od hrane u metričkim tonama, godišnje-prvo mjesto u Evropi Njemačka -više od šest miliona. Slijede je Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo. (Statista.com)
- Da je otpad od hrane država, bila bi otprilike veličine Kanade i Indije zajedno. I to bi bio treći najveći emiter stakleničkih plinova nakon Kine i SAD-a.
- Ko je kriv za bacanje ogromnih količina proizvedene hrane? I zemlje s niskim i visokim dohotkom, kao i svi dijelovi lanca snabdijevanja. Godišnje- zemlje sa visokim dohotkom bacaju hranu u vrijednosti milijarde eura. 14% svjetske hrane se rasipa prije nego što stigne u radnju, dok je 828 miliona ljudi 2021. godine bilo pogođeno glađu.
- Većinu stvorenog otpada od hrane čine potrošači. Nesvjesnost vs osvještavanje! Šta mi kao potrošači možemo učiniti da našu kupovinu hrane učinimo ekološki prihvatljivom!?
- Napraviti spisak za kupovinu i ne kupovati kada ste gladni
- Smanjite bacanje hrane: kupujte samo ono što vam je potrebno, posebno kada su u pitanju namirnice koje imaju kratak rok trajanja (odgovarajuća veličina pakiranja ili hrana u rinfuzi)
- Birati nesavršeno voće i povrće (često jeftinije). Kupovinomtakvog voća i povrća osim što ćete uštedjeti novac, spasit ćete savršeno jestivu hranu da ne završi na deponiji.
- Ponijeti vrećicu za višekratnu upotrebu i svoje posude za hranu za višekratnu upotrebu.
- Svake sedmice odvojiti vrijeme za pravljenje plana obroka; ovo smanjuje bacanje hrane i pomaže da izbjegnete neplanirane kupovine i kupovinu skupe hrane za ponijeti.
- Kupovati sezonsko voće i povrće jer ono ima manji ugljični otisak.
- Kupovati suhu robu (kao što su žitarice, pirinač i testenina) na veliko.
- Izbjegavati proizvode koji dolaze u plastičnoj ili prekomjernoj ambalaži.
- Kupovati na pijacama i tržnicama; proizvodi su zdraviji i imaju manji ugljični otisak (a pomažete i svojoj lokalnoj ekonomiji).
- Gdje je moguće, odlučite da vam namirnice budu dostavljene umjesto da se sedmično vozite do prodavnica.