Aktivni odmor?

Jezerski turizam je razvijen na područjima koja imaju lijepa prirodna obilježja te široke mogućnosti provođenja „aktivnog odmora“ jer su jezera vrlo privlačna vrsta turističkih odredišta b...Jezerski turizam je razvijen na područjima koja imaju lijepa prirodna obilježja te široke mogućnosti provođenja „aktivnog odmora“ jer su jezera vrlo privlačna vrsta turističkih odredišta bez obzira na godišnja doba.

Do sada je u sklopu zajedničkog projekta EU i Vlade Njemačke mapirano ukupno 132 turistička resursa-smještajni kapaciteti, proizvođači tradicionalne hrane, historijski, kulturni, sakralni spomenici i održive aktivnosti na otvorenom.

Općina Jablanica, Prozor-Rama i Posušje imaju nešto zajedničko. Tri vještačka jezera- Jablaničko jezero,  Ramsko jezero  i jezero Tribistovo

Ramsko jezero ima neobičan polukružni oblik s puno uvala i otoka, a okruženo je mnoštvom zelenila.  Ramsko jezero zajedno s fascinantnim otokom Šćit i franjevačkim samostanom oduševljava njegove posjetioce. Smješteno na 11 km od grada Prozora, na nadmorskoj visini od 595 metara.Jezero se izlijeva preko brane sagrađene na rijeci Rami 1968. godine. Kao rezultat, površina od 15 kvadratnih kilometara poplavljena je zajedno sa 20 naselja. 2011. godine, za vrijeme najjače suše, kada se voda povukla, ostaci podvodnog grada iznenada su se ponovo pojavili.

Jezero Rama nudi obilje mogućnosti za aktivan odmor poput ribolova, vožnje čamcem, plivanja ili planinarenja. Među rijetkim, ali redovnim posjetiocima su i neki od najboljih svjetskih veslača koji svake godine dolaze ovdje kako bi se pripremili za takmičenja.

Jablaničko jezero se nalazi na području između Konjica i Jablanice koji obiluje prirodnim ljepotama pa se I samo svojim izduženim oblikom, na površini od oko 13 km2, uklopilo u prekrasno prirodno okruženje te ostavlja dojam da je nastalo prirodnim putem.. Jezero je nastalo 1953. godine izgradnjom masivne hidroelektrane na rijeci Neretvi.

Priroda koja ga okružuje je zapanjujuća. Između ostalih, vrijedni spomena su Park prirode Blidinje i planina Prenj. Jedna od atrakcija je i kupanje u Jablaničkom jezeru , a ljubitelji vodenih sportova mogu iznajmiti tradicionalne drvene čamce ili se jednostavno pridružiti nekim od organizovanih krstarenja jezerom. Ovo je i jedan od omiljenih krajeva u BIH, za ribolov. Ovaj ribarski raj nudi 13 vrsta riba, od kojih su neke endemične i nalaze se samo ovdje.

Još jedno manje poznato jezero je Tribistovo jezero. Nastalo je 1989.godine, kao akumulacija pitke vode za potrebe Posušja. Nalazi se na putu od Posušja za Park prirode Blidinje. Dužina mu je oko 500 metara, širina oko 300 metara, dok je najveća dubina oko 10 metara. Oscilacije vode su u zavisnosti od ljetnih sušnih perioda. Jezero je poribljeno šaranom, kalifornijskom pastrmkom, babuškom i klijenom. Po neprovjerenim podacima, najveći šaran uhvaćen na ovom jezeru je težio oko 9 kilograma, a najveća kalifornijska pastrmka uhvaćena u ovoj vodi je težila oko 4 kilograma.