Avanturistički turizam

Projekat “FEEL KOZARA” jača turizam u NP “Kozara” s ciljem povećanja prihoda i novih zaposlenja uz finansijsku pomoć EU kroz „EU4Business“ na teritoriji općina Prijedor, Kozars...Projekat “FEEL KOZARA” jača turizam u NP “Kozara” s ciljem povećanja prihoda i novih zaposlenja uz finansijsku pomoć EU kroz „EU4Business“ na teritoriji općina Prijedor, Kozarska Dubica, Novi Grad, Gradiška and Kostajnica. Projekat se provodi duž zelene linije Via Dinarica, međunarodne ponude zelenih pejzaža, koja dijelom prolazi kroz BiH.

Nacionalni park „Kozara“+ Avanturistički turizam + prirodno bogatstvo i kulturno-historijsko nasljeđe.

Planina Kozara, ostrvskog izgleda, nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. To je niska, planina do 1000m nv, smještena između Panonske nizije na sjeveru i Dinarida na jugu, te omeđena rijekama Savom, Unom, Vrbasom i Sanom. (mapa)

Centralni dio planine Kozare, površine 3.494,5 ha, proglašen je nacionalnim parkom 1967. godine u cilju očuvanja i zaštite kulturno-historijskih i prirodnih vrijednosti. 90% površine Nacionalnog parka “Kozara” zauzimaju šume.

Najzastupljenije vrste drveća su bukva (Fagus silvatica) i jela (Abies alba).

 • biodiverzitet  od  865  biljnih vrsta,
 • 19 vrsta rijetkih i ugroženih biljaka,
 • brojne ljekovite biljke,
 • jestivo bilje i šumske voćke,
 • razne vrste gljiva (preko 100) među kojima je znatan broj jestivih ali i otrovnih vrsta.

Bogato kulturno – historijsko nasljeđe

-Tradicija i folklor kozaračkog naroda  (karakteristična pjesma „ojkača“, narodni običaji, kuhinja, razni predmeti od vune koji zadivljuju svojom bojom, šarama i ornamentikom).

-Dominantan plato u centralnom dijelu Nacionalnog parka – Mrakovice (806 m.n.v.) gdje je uređen  Memorijalni kompleks (Spomenik, Memorijalni zid i Muzej) koji obilježava buran period  u II svj.ratu borbi na Kozari koje su trajale sve četiri godine rata pri čemu je neprijateljski odredi nisu pokorili.

U znak sjećanja na poginule borce podignut je ovaj kompleks 1972. godine

Svojom visinom od 33 m Spomenik, na simboličan način, predstavlja veličinu slobode i slobodarski duh kozaračkog naroda. Spomenik okružuju betonske kolone čime je predstavljen fizički pritisak neprijatelja na Kozaru.
Na Memorijalnom zidu, u bronzi, „u smrti za vječnost“ postrojeno je  9 921 ime boraca poginulih u borbama na ovom području tokom II svjetskog rata.
Fotografije, predmeti i dokumenti koji svjedoče o stradanjima stanovnika ovog kraja, izloženi su u Muzeju.

Kako upoznati ovaj prostor i doživjeti avanturu?

 • pješačenje,
 • planinarenje,
 • biciklizam-biciklističkom rutom Kozara, ukupne dužine 30 km koja spaja Nacionalni park “Kozara”, manastir Moštanicu i Kozarsku Dubicu. Duž cijele rute je postavljena plava biciklistička signalizacija, odnosno, putokazi i table sa kartom rute.
 • Biciklistička ruta Kozara dio je međunarodne rute koja se proteže u dužini od 60 km, od Nacionalnog parka “Kozara”, preko Moštanice, Kozarske Dubice i Jasenovca do Parka prirode “Lonjsko polje” u Hrvatskoj,
 • sportsko penjanje na lokalitetu Zečiji kamen gdje je uređena staza za penjanje,
 • skijanje  na tri ski staze.