06. Jula 2017.

Hidajeta Kurtić, studentica Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, prošle godine se pridružila Erasmus programu za studente iz BiH. “Bila sam u Portu, u Portugalu tokom ljeta 2016. godine. Bio je to sjajno iskustvo i pamtiću ga kao najljepše razdoblje mog života! Upoznala sam puno ljudi iz cijelog svijeta, probala ukuse različitih kuhinja, učila sam plesati salsu, pokušala sam surfati. Zahvaljujući ovoj jedinstvenoj prilici, sada sam otvorenija osoba. Naučila sam ono što je važno: ništa nije teško ni daleko. Samo trebamo izaći iz naše zone komfora i usuditi se iskoristiti priliku.”

Ove godine će se oko 200 studenata iz cijele BiH pridružiti Erasmus programu. Studenti će se uoči odlaska okupiti 7. jula 2017. u EU info centru u Sarajevu na događaju kojem prisustvuje ambasador Wigemark, šef EU Delegacije  i specijalni predstavnik EU u BiH i akademska zajednica BiH. Zgrada Delegacije Evropske unije u BiH je za ovu priliku, noć prije, bila osvijetljena logotipom Erasmus+ programa koji ove godine ujedno obilježava i trideset godina postojanja. Erasmus+je pomogao više od devet miliona osoba da studiraju, rade ili volontiraju u drugim zemljama.

Više o programu

Erasmus+ je program Evropske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za period 2014–2020, vrijedan 14,7 milijardi eura. Ciljevi su mu poboljšanje vještina i zapošljivosti te modernizacija obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja mladih. Studenti iz BiH imaju priliku podnijeti zahtjev za učešće u Erasmus+ programu putem online sistema univerziteta. Erasmus+ stipendije su namijenjene studentima, nastavnicima i saradnicima univerziteta u BiH za akademsku/administrativnu mobilnost na partnerskim univerzitetima u tzv. programskim zemljama (države članice EU, Turska, Makedonija, Norveška, Island i Lihtenštajn).

Erasmus+ 04

Potpis pod sliku: Studenti sa ambasadorom Wigemarkom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH,  ispred zgrade EU osvjetljene uoči odlaska studenata iz BiH u Erasmus program

Više informacija o Erasmusu na:
http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm 

ili na stranici BiH Erasmus+ ureda:
http://www.erasmusbih.com/index.php/en/

Show Buttons
Hide Buttons