BOOKED – Namik Kabil

Gost aprilskog izdanja čitalačkog kluba Booked u organizaciji Europe House i uz podršku Biblioteke Sarajevo, biće bosanskohercegovački književnik, reditelj i scenarista Namik Kabil. 23. aprila u...

Gost aprilskog izdanja čitalačkog kluba Booked u organizaciji Europe House i uz podršku Biblioteke Sarajevo, biće bosanskohercegovački književnik, reditelj i scenarista Namik Kabil.

23. aprila u 18:00 sati u Europe House s Namikom Kabilom razgovaraćemo o njegovom novom romanu „Beskućnik“. „Beskućnik“ ako ga posmatramo kao završetak zavičajne trilogije, poziva nas i na podsjećanje na neke od najvažnijih segmenata iz „Amarcorda“ – romana koji tematizira odrastanje u zavičaju i emigrantsko iskustvo u Americi, te „Isijavanja“ koji se s razlogom može smatrati „Višnjikom“ novog doba.
U „Beskućniku“ se zaokružuje priča o kući koja „nije dala da se proda“, o nekretnini koja je postala peta članica porodice Kabil i zahvaljujući kojoj je autor ispisao neke od najljepših priča na našim jezicima.
„Beskućnik“ će nam otvoriti prostor za razgovor o nama i našem odnosu prema tradiciji, porodičnim amanetima i odrastanju koje je, zahvaljujući roditeljskim principima, u nasljednike utkalo svijest da uprkos življenju nekih novih vrijednosti, ipak sve nije na prodaju.

U duhu uobičajene prakse Bookeda, osim o autorskom djelu bh. književnika, govorićemo i o evropskom autorstvu.
Izbor Namika Kabila je Sally Rooney i knjiga „Razgovori s prijateljima“. Roman koji je označen kao manifest jednog vremena i jedne generacije poslužiće nam i kao okvir za razgovor o ženskom prijateljstvu i specifičnom humoru kojim se autorica koristi, te humoru kao jednom od iznimno važnih segmenata svakog autorstva.

Namik Kabil je rođen 1968. godine u Tuzli. Odrastao je u Trebinju kog napušta najprije zbog početka studija medicine u Tuzli, a potom zbog početka vojne mobilizacije za napad na Dubrovnik. U Ameriku odlazi 1993. i tamo će provesti narednih devet godina, radeći različite poslove od kojih je najživopisniji angažman taksiste u Hollywoodu. Paralelno s poslom Kabil studira i završava studij filma na Santa Monica Collegu i Los Angeles City Collegu.

Po povratku iz Amerike i nakon dolaska u Sarajevo u kojem nikada ranije nije živio, reditelj Pjer Žalica u produkciji Refresha snima film „Kod amidže Idriza“ po scenariju Namika Kabila. Po nezvaničnim anketama riječ je o sigurno jednom od najuspješnijih filmova snimljenih od bosanskohercegovačke nezavisnosti do danas.
Njegov autorski prvijenac za koji potpisuje i scenario i režiju, film „Čuvari noći“, premijeru je imao na venecijanskom filmskom festivalu. Namik Kabil autor je brojnih dokumentarnih filmova među kojima je najznačajniji
„Informativni razgovori“ koji je nagrađen za najbolje dokumentarno ostvarenje na Sarajevo Film Festivalu.
U izdanju hrvatske izdavačke kuće Hena com 2015. godine objavio je izuzetno uspješan roman „Amarcord“, nakon toga i drugo dopunjeno izdanje istog romana, a četiri godine kasnije i roman „Isijavanje“ kod istog izdavača.

Dok „Amarcord“ tematizira odlazak, „Isijavanje“ je u najkraćem roman o težini povratka. Pitanje lične traume jedno je od najčešćih motiva u Kabilovom stvaralaštvu neovisno o kojem mediju je riječ.
Potom je u izdanju Buybooka objavio roman „Yesterday“ a u izdanju novosadske Akademske knjige i hrvatske Frakture, roman „Beskućnik“ koji je dostupan u Biblioteci Sarajevo.
Namik Kabil živi u Sarajevu gdje radi kao urednik Dokumentarnog programa na Federalnoj televiziji.