Dan Evrope u BiH: Završeno nagradno radio takmičenje „Upoznajte Evropu“

Povodom obilježavanja Dana Evrope, EU info centar je u saradnji sa radijom „ROM – Radio OTVORENA MREŽA“ i mrežom 54 radio stanica u BiH i regionu organizovao nagradno radio takmičenje „Upoznajte Evropu“, koje je bilo otvoreno za sve građane BiH od 3. do 16. maja 2017. godine.

Finale radio takmičenja se održalo u srijedu, 18. maja, u okviru jutarnjeg TV i radijskog programa „Udri muški“ na TV PinkBH u terminu od 7:30 do 9:00 sati. Za finalnu fazu takmičenja kandidovalo se 742 takmičara koji su odgovorili tačno na najmanje jedno od 14 ponuđenih pitanja. Računar je metodom slučajnog uzorka odabrao 8 sretnih finalista koji su učestvovali u završnoj fazi takmičenja.

Pobjednik radijskog kviza je Aleksandar Arsenijević iz Banja Luke, koji je osvojio nagradno putovanje, za dvije osobe, na jednu od destinacija po svom izboru: Nizozemska, Mađarska, Njemačka, Slovačka ili Švedska. Drugoplasirana je Kristina Majstorović iz Banja Luke, dok treće i četvrto mjesto dijele Zineta Markovinović iz Živinica i Hasan Sinanović iz Srebrenika, koji su osvojili nagradu u vidu informatičke opreme po vlastitom izboru u određenim iznosima. Utješne nagrade smo pripremili i za preostale finaliste:  Radmili Radun (Banja Luka), Dženiti Akeljić (Lukavac), Asimu Jusufbašiću (Visoko) i Mirsadu Sarač (Kakanj).

Pobjednicima čestitamo i zahvaljujemo se svima na interesovanju za učešće u radijskom takmičenju.

Upoznajte Evropu! 

Danom Evrope, koji se održava 9. maja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Evropi. Datum označava godišnjicu historijske Schumanove deklaracije. U govoru u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke saradnje u Europi s pomoću kojeg bi rat među Evropskim državama postao nezamisliv.

Njegova je vizija bila osnovati evropsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju uglja i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Evropske unije.