EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA U BIH: SEDMI GODIŠNJI FESTIVAL NAUKE

Hiljade građana prisustvovali su najzabavnijoj naučnoj noći u Sarajevu,  Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu, Trebinju i Brčkom. Posjetiocima je omogućen bogat edukativno-zabavni sadržaj, s ciljem približavanja nauke i inovacija, predstavljanja naučnih dostignuća i rezultata, i podsticanja mašte različitim interaktivnim eksperimentima, prezentacijama, kvizovima, projekcijama i zabavnim igrama za sve uzraste.

 

Evropska noć istraživača, godišnja manifestacija posvećena promociji nauke i naučnih dostignuća, organizuje se u 340 gradova širom Evrope, a u Bosni i Hercegovini se slavi sedmu godinu zaredom, u deset gradova širom države.

 

Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Khaldoun Sinno, pozdravio je učesnike tokom ceremonije otvaranja i naglasio da događaji kao što je Evropska noć istraživača dokazuju da je nauka veoma bitna ali i da može biti zanimljiva i zabavna: Pričajte svojim prijateljima, vršnjacima, nastavnicima šta ste naučili danas kada se vratite u školske klupe u ponedjeljak. Nadam se da ćete svi biti radoznali kao naučnici i nastaviti istraživati, večeras i u budućnosti,” rekao je Sinno.

 

EU info centar, i regionalni uredi u Banja Luci, Mostaru, Brčkom i Tuzli ugostili su mlade STEM inovatore, učenike Srednje Elektrotehničke škole iz Sarajeva koji su učestvovali na First Global Challenge u Washingtonu i Robokids iz Banja Luke koji su promovirali važnost STEM obrazovanja  te njihove inovativne robote. Svi posjetioci su imali priliku učestvovati u interaktivnim kvizovima o Evropskoj uniji i Evropskoj godini kulturnog naslijeđa, kroz koje su se podsjetili i naučili nove zanimljive činjenice o zajedničkim evropskim vrijednostima i kulturnom naslijeđu.

 

Tradicionalno, Evropska noć istraživača se organizuje posljednjeg petka u septembru, u cilju promjene svijesti o uobičajenom izlasku petkom, i posvećivanja jedne noći interaktivnim eksperimentima, radionicama, kvizovima i predavanjima, sve u cilju promocije nauke i poticanja mladih ljudi za odabir naučne karijere.

 

Slogan ovogodišnje manifestacije je “Let’s STEAM! Stvarajmo nove prilike”, kako bi se istakla kreativna strana nauke, kao i sam kreativni proces koji podrazumijeva naučni rad. STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Math) je akronim za nauku, tehnologiju, injžinjerstvo, umjetnost i matematiku, a Evropska noć istraživača predstavlja priliku za susret i upoznavanje sa izuzetnim ljudima koji su aktivni u ovim oblastima u Bosni i Hercegovini.