Evropska sedmica mobilnosti

Evropska sedmica mobilnosti se obilježava u preko 2000 gradova i više od 40 država širom svijeta u period od 16. do 22. septembra 2018. godine. Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije je 2002. godine pokrenula kampanju „Evropska sedmica mobilnosti“ koja se organizuje svake godine, a aktivnosti se završavaju 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.

Evropska sedmica mobilnosti se ove godine fokusira na multimodalnost - kombinovanje transportnih sredstava u okviru jednog ili više putovanja uz slogan– Kombinuj i kreći se! Ovogodišnja Evropska sedmica mobilosti potiče istraživanje različitih modela urbanog transporta. Prihvatanjem koncepta multimodalnosti, omogućava se promišljanje o načinima kretanja kroz grad te spremnost korištenja novih oblika mobilnosti čime se ostvaruje pozitivan utjecaj na životnu sredinu.

Povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti u Bosni i Hercegovini, EU info centar učestvuje u brojnim aktivnostima s ciljem promocije održive urbane mobilnosti.

Početak Evropske sedmice mobilnosti, 16.9.2018., obilježavamo organizovanjem najmnogoljudnije biciklijade u Bosni i Hercegovini - tradicionalnu 7. Tuzlansku Biciklijadu u saradnji s Biciklističkim klubom Tuzla na kojoj će učestvovati više od 2000 biciklista.

EU tim, kojeg čine diplomate i aktivni rekreativnici će učestvovati na 12. Sarajevo polumaratonu, štafetnom polumaratonu i  fun run utrci na jednom od najvećih sportsko-rekreativnih događaja u Bosni i Hercegovini 16. septembra.

“Svjetski dan bez automobila”, 22. septembra obilježavamo organizovanjem 17. Banjalučke biciklijade u saradnji s Centrom za životnu sredinu, Nacionalnim koordinatorom Evropske sedmice mobilnosti u Bosni i Hercegovini.  

#mobilityweek #mixandmove #KombinujIKreciSe #EvropskaSedmicaMobilnosti #EuropeanMobilityWeek