Evropski dan jezika obilježen interaktivnim radionicama, kursevima jezika i kvizovima

EU info centar, zajedno sa Mrežom evropskih kulturnih instituta u Bosni i Hercegovini (EUNIC BiH) obilježio je Evropski dan jezika u Gradskom parku u Doboju. Organizovane su radionice za učenike i nastavnike, časovi jezika, interaktivni kvizovi i mnogi korisni sadržaji za sve ljubitelje jezika.

Bogata jezična i kulturna raznolikost Evrope sa više od 200 jezika u svakodnevnoj upotrebi promovisana je kroz interaktivne radionice i prezentacije s učesnicima osnovnih i srednjih škola iz Doboja. EU info centar je organizovao radionicu „Let's make it clear“ tokom koje je Dragan Kekić, poliglota, s učenicima iz četiri škole u Doboju vježbao prevođenje poslovica sa engleskog, španskog i švedskog jezika te idioma poslovica u bh jezicima. Cilj radionice je bio isticanje ljepote kulturnih različitosti i važnosti znanja jezika, kako bi se komunikacija, ali i uzajamno razumijevanje naroda predstavili kao važan segment formiranja vlastitih vrijednosti.

Učesnici radionice su se složili da je poslovica „što više jezika znaš, više vrijediš“ itekako relevantna te da učenje jezika pomaže iskoristiti mogućnosti i prilike savremenog društva i razvoj karijere. Pored toga, EU info centar je organizovao nagradnu igru, a sretni dobitnici su dobili vrijedne nagrade i priručnike za učenje stranih jezika.

Predstavnici ambasada zemalja članica Evropske unije u BiH te Goethe instituta i Francuskog instituta ponudili su materijale i podatke o različitim jezicima, kulturama i  kursevima jezika te su organizovale kratke časove na osam različitih evropskih jezika s ciljem njegovanja jezičke raznolikosti i promocije zajedničkih vrijednosti.

Evropski dan jezika se tradicionalno obilježava 26. septembra u 47 zemalja članica Vijeća Evrope, nizom skupova i aktivnosti kojima se skreće pažnja na važnost poznavanja stranih jezika i bogatu lingvističku i kulturalnu raznosvrsnost u Evropi.

Za više informacija molimo posjetite: http://www.coe.int/t/dg4/linguistic/JEL_en.asp