IT – Šta ja imam od toga?

Uprkos činjenici da je veoma mlada, IT industrija ubrzano raste. Superkompjuter, koji je prije tridesetak godina zauzimao prostor čitavog podruma jednog unverziteta, danas je veličine pametnog telefona. Vođeni idejom ubrzane digitalizacije društva i potreba Evropske unije za unapređenjem digitalizacije zemalja Zapadnog Balkana, EU info centar je, u saradnji s Bit Alijansom organizovao četiri konferencije „Mladi u digitalnom dobu“ u Banja Luci, Mostaru, Tuzli i Sarajevu kako bi predstavili raznolike mogućnosti koje sektor nudi srednjoškolcima i mladima u Bosni i Hercegovini.

Više od hiljadu učenika iz 17 gradova širom Bosne i Hercegovine je prisustvovalo događajima koji su željeli ohrabriti mlade da se odluče za karijeru u IT sektoru. „Evropska unija nastoji ukloniti granice i ograničenja. Jedan od najboljih načina globalne komunikacije je putem digitalizacije – sada su potrebne samo sekunde kako biste poslali poruku na drugi kraj svijeta – čak možete virtuelno putovali širom planete,“ rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH publici od preko 250 učenika tokom posljednje konferencije u Sarajevu.

Ambasador Wigemark je podstakao učenike da iskoriste sve mogućnosti IT sektora i da budu nadahnuti uspješnim mladim preduzetnicima, programerima i IT stručnjacima koji su predstavljali svoj poslovni uspjeh: „Na vama je da odaberete da li želite biti dio ovoga ili ostati samo posmatrači. Programer ne može postati svako, što i sam znam jer mi ta karijera nije suđena, ali postoje brojne druge mogućnosti – nemojte biti obeshrabreni, nastavite raditi i učiti – isplatit će se!”

Iako mladi u Bosni i Hercegovine prate međunarodne standardne primjenjive u IT sektoru, neki od njih još uvijek smatraju da je profesionalna karijera u tom sektoru bauk i naučna fantastika. Stoga, cilj konferencija je bio prikazati brojne mogućnosti koje postoje za njih, a koje su predstavili ne samo direktori i menadžeri za ljudske resurse već i mladi preduzetnici, programeri i stručnjaci koji su i sami imali slične sumnje kada su počinjali svoje karijere, ali sada predano rade da omoguće kvalitetan poslovni život za sve mlade u Bosni i Hercegovini.