Jajce – odlično mjesto za slavljenje evropske raznolikosti

Ovogodišnja proslava Dana Evrope u Bosni i Hercegovini počela je u ponedjeljak u Jajcu gdje su se okupili ljudi iz petnaest gradova diljem zemlje te zajedno s građanima ovog historijskog grada, predstavnicima zemalja članica EU kao i drugim gostima uživali u evropskoj i domaćoj kuhinji i kulturi, slaveći evropsku raznolikost.

Kako je 2018. proglašena Evropskom godinom kulturnog naslijeđa, Jajce je, kao grad bogate historije i raznolikog kulturnog naslijeđa, bilo najbolji izbor za početak proslave.

To je također istakao i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

“Danas, ovdje, željeli bismo proslaviti Dan Evrope kao Evropljani ponosni na svoju raznolikost u kulturi. Ovo je godina kulturnog naslijeđa za cijelu EU i za Jajce. Dobro je da se svi podsjetimo s vremena na vrijeme na našu zajedničku historiju i naslijeđe. Mnogo je više onog što nam je zajedničko nego onog što nas dijeli”, kazao je ambasador Wigemark u svom govoru.

Glavni gradski park je tokom dana bio pun djece i omladine s kuharskim keceljama i opremom jer su studenti iz srednjih škola diljeme zemlje učestvovali u kuharskoj priredbi sa dva slavna kuhara iz Rumunije i Italije.

Mnogi gosti posjetili su događaj tokom dana i isprobali evropska jela koja su pripremili učenici zajedno sa Constantinom Turculetom iz Rumunije i Marijom Tolmina Ciriello iz Italije. Sa tradicionalnim jelima BiH kao što su keške, hadžijski ćevap ili baklava kombinirala se španska paelja, rumunski som, britanska pastirska pita, poljski pjerogi, njemačke konigsberške okruglice…

Prvi dan ovogodišnje proslave Dana Evrope završio je projekcijom zastave EU na poznati jajački vodopad i “Odom radosti” u izvedbi mostarskog rock benda. Na taj se način Bosna i Hercegovina priključila ovogodišnjem muzičkom izazovu “#Ode2joy”, koji je pokrenula Europa Nostra, vodeća evropska organizacija za kulturno naslijeđe.