Klimatske promjene ne poznaju granice

Posljedice klimatskih promjena jedne su od najvećih prijetnji čovječanstvu danas. Predviđa se da će se ti učinci pojačati u desetljećima koja dolaze. Temperature rastu, uzorci padavina se mijenjaju, ledenjaci se tope, razina mora raste i sve su češći ekstremni vremenski uslovi koji donose opasnosti kao što su poplave, suše i nepodošljive temperature.

Klima na našoj planeti stalno se mijenjala, obično kao rezultat prirodnih uzroka kao što su sitne promjene u putanji Zemlje oko Sunca, vulkanske aktivnosti i nestabilnosti u klimatskom sistemu. Međutim, ljudi imaju sve veći utjecaj na klimu upotrebom fosilnih goriva, sječom šuma i masovnim uzgojem stoke.

U prošlosti su klimatske promjene bile spore, ali sada se nalazimo u razdoblju brzog zagrijavanja. Ljudske aktivnosti otpuštaju velike količine stakleničkih plinova u atmosferu, što dovodi do pogoršanja učinka staklenika i do sve toplije klime. 

To nije problem koji možemo odgađati za sutra, jer će naše djelovanje danas odlučiti u kakvom svijetu ćemo živjeti u bliskoj budućnosti. 

Smanjenje i eliminisanje uzroka klimatskih promjena su dužnosti svih nas - jer KLIMATSKE PROMJENE NE POZNAJU GRANICE.

***

Evropska sedmica klimatske diplomatije 18-24. juni 2018.

#euicbih #climatediplomacy #europeanclimatediplomacyweek
EU Info Centar u BiH. Ovaj projekat finansira Evropska Unija