Mladima u BiH je često bitnije da nađu posao nego da rade ono što vole

Jedno od prvih značajnih pitanja i prva važnija odluka koju treba donijeti mladi čovjek je odabir profesije. Većini mladih nije lako to uraditi. Dodatni problem predstavlja i činjenica da sistem obrazovanja ne prati tržište rada, pa veliki broj mladih nakon završenog školovanja dugo čeka na posao. Većina mladih ljudi nije sigurna čime da se vodi pri izboru zanimanja: boljom zaradom i bržim pronalaskom posla ili da se bave onim što vole.

Kako bi pomogli učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola iz Mrkonjić Grada, Srpca, Gradiške, Čapljine, Ljubuškog, Konjica, Ugljevika, Orašja, Banja Luke, Mostara, Sarajeva i Brčkog da donesu prave odluke, EU info centar pokrenuo je “Motivacijske dane”. Tokom oktobra i novembra, učenici će biti uključeni u profesionalna testiranja koja će provesti psiholog o njihovim afinitetima i sklonostima. Osim toga, ovo će biti prilika da saznaju i nešto više o BH tržištu rada, perspektivnosti određenih zanimanja u zemlji kao i o trenutnim potrebama za određenim zanimanjima u zemljama Evropske unije.

Testovi i razgovori u sklopu Motivacijskih dana, rezultiraće pokazateljima zanimanja koja su za učenike najoptimalniji izbor. Naravno, konačnu odluku donose sami.

Info centar Evropske unije (EUIC) u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini (BiH), projekat je koji se finansira sredstvima EU i pruža informacije o Evropskoj uniji , njezinim institucijama i politikama, odnosima između BiH i EU i procesu integracija BiH.