Na Univerzitetu u Zenici, obilježena 80. godišnjica rođenja Vaclava Havela

Povodom obilježavanja osamdesete godišnjice rođenja Vaclava Havela, ambasada Republike Češke u BiH i EU info centar organizovali su projekciju dokumentarnog filma „Život prema Vaclavu Havelu” i diskusiju sa ambasadorom Republike Češke u BiH Nj.E. Jakubom Skalnikom, na Univerzitetu u Zenici, 21. novembra 2016. godine.

Vaclav Havel je bio predani branilac građanskih i ljudskih prava i cijelog svog života zagovornik slobode i demokratije. Danas, ideja liberalnog i tolerantnog društva je pod napadima i vjerujem da bi Vaclav Havel bio na prvoj liniji borbe za očuvanjem liberalnog svijeta“, rekao je ambasador Skalnik, istaknuvši primjer Havela kao uzora za studente. Ambasador Skalnik je također izrazio podršku Republike Češke evropskom putu Bosne i Hercegovine. „Republika Češka je uvijek spremna pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji. Naša iskustva vam mogu pomoći na više načina, možemo vas savjetovati o tome kako savladati izazove tokom procesa pristupanja“, rekao je ambasador Skalnik.

Dževad Zečić, rektor Univerziteta u Zenici istakao je univerzalne vrijednosti zajedničke za EU i Vaclava Havela. „Iznimno smo sretni što je ambasador Skalnik danas sa nama kako bi podjelio iskustva Republike Češke u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, dok, mom mišljenju, Vaclav Havel i njegova zaostavština savršeno utjelovljuju temeljne evropske vrijednosti“, rekao je rektor Zečić.

Nakon dokumentarnog filma uslijedila je zanimljiva diskusija studenata sa ambasadorom Skalnikom na različite teme vezane za Evropksu uniju i život Vaclava Havela. Jasmin Kovačević, student Ekonomskog fakulteta prepoznao je karizmu Vaclava Havela i snagu angažmana mladih. „Iz filma se može vidjeti da studenti i mladi ljudi trebaju biti uključeni u sve društvene procese. Mladi bi trebali biti nosioci progresivnih ideja, i to je ono što možemo naučiti od Čeha i od Vaclava Havela“, rekao je Kovačević.

Václav Havel (5. oktobra 1936. – 18. decembra 2011.) je bio češki pisac, filozof, politički disident, i državnik. Od 1989. do 1992. godine, bio je posljednji predsjednik Čehoslovačke. Zatim je služio kao prvi predsjednik Republike Češke (1993-2003). Poznat je po svojim predstavama, esejima i memoarima.