Nakon Velikog rata: Nova Evropa 1918 – 1923.

Mobilna mutimedijalna izložba na otvorenom posvećena Prvom svjetskom ratu i njegovim posljedicama „Nakon Velikog rata: Nova Evropa 1918-1923.“ svečano je otvorena u Sarajevu 19. novembera. Zbog simboličkih i historijskih razloga, Sarajevo je drugi grad u kojem je postavljena izložba Evropske mreže za sjećanje i solidarnost u saradnji s historičarima iz više od desetak zemalja koja služi kao pokušaj sintetizovanja turbulentnosti perioda između dva svjetska rata s fokusom na Centralnu i Istočnu Evropu.

„Stota godišnjica Prvog Svjetskog rata dozvoljava nam da se podsjetimo katastrofalnih posljedica rata i važnosti prenošenja evropskih vrijednosti pomirenja, raznolikosti i obaveze da se zajedno suočimo s izazovima koji predstoje. Evropa nije uvijek bila kontinent mira – zajedno smo posijali sjeme mira i nikada ga ne bismo smjeli olako shvatiti. Danas, stotinu godina nakon kraja rata, Evropska unija predstavlja mir i jedinstvo,“ rekao je Richard Máša, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini tokom otvaranja izložbe.

Preko dvije stotine arhivskih i multimedijalnih materijala uključujući fotografije, mape i filmove, zajedno sa pojedinačnim pričama o ljudima koji su živjeli u to vrijeme, predstavljaju složenu i dosljednu sliku Nove Evrope uspostavljene na centralno-istočnom dijelu kontinenta. Glavni cilj izložbe je prikazati raznolikost političkih promjena i njihov uticaj na trenutne političke tokove, te predstaviti različita nacionalna sjećanja.

Tokom ceremonija otvaranja, Nj.E. Jaroslaw Lindenberg, ambasador Republike Poljske u Bosni i Hercegovini je naglasio historijski značaj poslijeratnog perioda za građane Poljske u kontekstu procesa građenja nacije:”Ovaj period je obilježio novi početak za Evropu i karakteriše ga značajan društveni entuizajam svih aspekata života, uključujući ekonomiju, politiku, kao i umjetnost i kulturu,” rekao je ambasador Lindenberg.

“Zahvaljujući inicijativama kao što je ova, učimo o zajedničkim obilježjima historija 20. stoljeća te koliko ih je teško ispričati kroz jedno viđenje. Nadam se da će zahvaljujući privlačnoj arhitektonskoj i vizuelnoj formi ova multimedijalna priča o teškoćama pronalaska slobode – i činjenice da nije stečena jednom za sva vremena doseći mnoge generacije evropljana, i iz ‘Nove’, i ‘Stare’ Evrope,” rekao je Rafaeł Rogulski, direktor Evropske mreže za sjećanje i solidarnost.

Izložba predstavlja ključne političke, socijalne, ekonomske i kulturološke promjene koje karakterišu period 1918 – 1923. godine, čiji se utjecaj i posljedice osjećaju i danas. Izložba naglašava i sličnosti i raznolikosti shvatanja određenih događaja u odabranim evropskim zemljama, a u Sarajevu će biti postavljena do 18. decembra 2018.godine.