Obilježavanje Dana Evrope u BiH

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i EU Info Centar svake godine obilježavaju Dan Evrope, 9. maj mnogobrojnim informativnim i kulturnim događajima širom Bosne i Hercegovine.  Pošto je Evropska unija proglasila 2018. za Evropsku godinu kulturnog naslijeđa, ovo je jedinstvena prilika da se istakne vrijednost uloge kulturnog naslijeđa u Evropi u jačanju zajedničkog osjećaja istorije i identiteta.

Dan Evrope je i prilika za aktivnosti koje univerzalne vrijednosti poput tolerancije, mira, sigurnosti, vladavine zakona približavaju građanima.

Dan Evrope se 7. maja obilježava u Jajcu velikim događajem na otvorenom u parku „Pliva“ gdje će posjetioci moći uživati u jelima iz svih krajeva BiH i zemalja članica Evropske unije koje će spremati zajedno ambasade i učenici kuharskih škola iz cijele zemlje. Dva poznata kuhara iz Rumunije i Italije će se pridružiti ovom revijalnom kuharskom šou. U zabavnom dijelu programa, učestvovaće brojni mladi izvođači, plesne grupe, kulturo-umjetnička društva. U večernjim satima će se jajački vodopad osvijetliti zastavom EU, kada će mostarska pop-rock grupa izvesti „Odu radosti“ i tako se priključiti evropskom muzičkom izazovu koji je pokrenula Europa Nostra, vodeća evropska organizacija u oblasti kulturnog naslijeđa.

Svečani prijem povodom Dana Evrope biće upriličen u Domu mladih u Sarajevu 9.maja, da bismo već 11. maja prisustvovali Pop Art Festivalu. Dizajn radionica „EU u pop artu“, koju je vodila renomirana bh. dizajnerica Aleksandra Nina Knežević, održana je 27. aprila. Radionica koja je okupila mlade umjetnike, rezultirala je izradom zvaničnog postera ovogodišnjeg Pop Art Festivala.

Mladi će ostaviti svoje umjetničke tragove na ulicama Mostara, Banja Luke i Brčkog u sedmici 14 – 18. maja realizirajući rezultate takmičenja „Moj grad u EU“. Mladi kreativci će uljepšati ulaz Tehnološke škole u Banja Luci, u Brčkom će umjetnici imati slikarski performans na ulici, a u Mostaru se oslikava zid amfiteatra Sveučilišta. Na taj način će umjetnici neuglednim prostorima udahnuti novi život po uzoru na radove na fasadama diljem Evrope.

Susret novinara u Mostaru na kojem će predstavnici medijskih kuća razgovarati sa ambasadorom Lars-Gunnarom Wigemarkom, šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH o važnoj ulozi bh. medija u procesu integracija će se održati 14. maja u prostorijama EUIC kancelarije u Mostaru.

U kancelarijama EU Info Centra u Sarajevu, Mostaru, Brčkom i Banja Luci će se 18. maja održati Twitter-konferencija na temu „Evropsko kulturno naslijeđe“ sa hashtagom #DanEvropeBiH. Tokom konferencije će o digitalnom marketingu govoriti Zlatko Ganić, specijalista za digitalne medije.

Pored tradicionalne Sedmice evropskog filma, EU Info Centar se pobrinuo da ove godine filmovi iz Poljske, Mađarske, Francuske, Grčke, Španije, Slovenije, Bugarske, Švedske i Češke budu prikazani u manjim gradovima od 21. do 26. maja i to u Bosanskom Petrovcu, Maglaju, Gradačcu, Ljubuškom, Vlasenici i Ključu.

Snežana Zorić i Željka Vračević iz Prnjavora pobijedile su u takmičenju „Dan Evrope na vašem trgu“. Putem ovog takmičenja željeli smo vidjeti kako građani BiH žele proslaviti Dan Evrope na trgu u svom gradu. Pobjednice takmičenja će uz pomoć EU Info Centra realizovati svoj  prijedlog 24. maja na glavnom trgu u Prnjavoru. Osim događaja na otvorenom, održaće se mini Start-Up festival kompanija u početnoj fazi razvoja koje namjeravaju djelovati u sektoru kulturnog naslijeđa i turizma, te susret novinara malih redakcija.

U organizaciji nacionalnih instituta za kulturu Evropske unije u BiH (EUNIC BiH) i jedanaest ambasada zemalja članica Evropske unije, Festival evropskog filma 2018 će se održati od 30. maja do 9.juna u sarajevskom kinu “Meeting Point”.

Osim događaja koje organizuje Delegacija Evropske unije u BiH, obilježavanju dana Evrope su se pridružile i ambasade zemalja članica EU sa svojim aktivnostima.

Koncert “Evropa – nedovršeno remek djelo” slovenskog violiniste i ambasadora kulture Republike Slovenije Mihe Pogačnika u organizaciji ambasade Republike Slovenije je održan 3. maja u Domu oružanih snaga BiH.

Otvaranje izložbe “Venecijanski pogled – iz zbirke umjetnina Intesa Sanpaolo” je planirano za 10. maj. Izložbu organizuje Banka Intesa Sanpaolo, Intesa Sanpaolo banka Bosna i Hercegovina i Grad Sarajevo, uz podršku ambasade Italije u BiH. U kontekstu Evropske godine kulturnog naslijeđa, ova izuzetna izložba će ponuditi gradu Sarajevu i njegovim građanima remek-djela velikih talijanskih i međunarodnih slikara kao što su Canaletto, Francesco Guardi, Michele Marieschi i Hendrik Frans Van Lint iz galerije d'Italia – Palazzo Leoni Montanari u Vicenzi.

Satnica i raspored događaja – za medije.

Datum i vrijeme

 

Događaj

Mjesto održavanja

Tip događaja

27. april

Dizajn radionica

EUIC Sarajevo

Samo učesnici

3. maj u 20,00 sati

Koncert Mihe Pogačnika

Dom oružanih snaga BiH

Samo sa pozivnicom

7. maj u 13,00 sati

Centralni događaj na otvorenom

Jajce, park „Pliva“

Otvoren za javnost

9. maj u 19,00 sati

Prijem

Sarajevo

Samo sa pozivnicom

10. maj u 17,00 sati

Otvaranje izložbe u organizaciji amabasade Italije

Sarajevo, Vijećnica

Otvoren za javnost

11. maj u 13,00 sati

Otvaranje Pop Art Festivala

Sarajevo, Historijski muzej

Otvoren za javnost

14 – 18. maj

Tačan raspored će biti objavljen

„Moj grad u EU“, slikarski performans

Mostar, Brčko, Banja Luka

Otvoren za javnost

18. maj u 12,00 sati

Twitter konferencija „Evropsko kulturno naslijeđe“

EUIC Sarajevo, Mostar, Brčko, Banja Luka

Otvoren za javnost i učešće

21. maj u 18,00 sati

Sedmica EU filma

Bosanski Petrovac, Centar za obrazovanje i kulturu

Otvoren za javnost

22. maj u 20,00 sati

Sedmica EU filma

Maglaj, Dom kulture „Edhem Mulabdić“

Otvoren za javnost

23.maj u 18,00 sati

Sedmica EU filma

Gradačac, Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“

Otvoren za javnost

24. maj u 18,00 sati

Sedmica EU filma

Ljubuški, Gradska vijećnica

Otvoren za javnost

25. maj u 18,00 sati

Sedmica EU filma

Vlasenica, Kulturni centar

Otvoren za javnost

26. maj u 11,30 i 18,00 sati

Sedmica EU filma

Ključ, Centar za kulturu i obrazovanje

Otvoren za javnost

24. maj u 12,00 sati

„Dan Evrope na vašem trgu“ – događaj na otvorenom

Prnjavor

Otvoren za javnost

30. maj – 9. juni

Festival evropskog filma

Meeting Point, Sarajevo

Otvoren za javnost