Okoliš se mijenja. Zašto ne i mi?

„Dragi okolišu, ja ti obećajem da ću bacati smeće u kante, da ću saditi cvijeće i drveće i da ću prestati bacati smeće u prirodu. Jako se nadam da će i ostali raditi slično kao i ja,“obećao je Marko Sivrić, učenik Osnovne škole Vladimir Pavlović iz Čapljine koji je prisustvovao umjetničkim radionicama u okviru obilježavanja Sedmice klimatske diplomatije (24. – 30. septembar).

Sedmica klimatske diplomacije obilježava se radi poklanjanja odgovarajuće pažnje ovoj značajnoj temi za Evropsku uniju i ostatak svijeta. Tijekom sedmice klimatske diplomatije Delegacije Evropske unije i ambasade država članica EU širom svijeta održavaju razne događaje kako bi potaknuli dijalog i saradnju u borbi sa klimatskim promjenama, predstavili uspješne priče i potaknuli daljnje djelovanje. Čapljina je danas bila domaćin jednog takvog događaja koji je bio održan u galeriji “TAU” u suradnji sa Osnovnom školom Vladimir Pavlović iz Čapljine i Centrom za obrazovanje i kulturu “Akademija” Čapljina.

„Ovakve radionice su jako važne za naše najmlađe jer se oni na ovaj način ekološki osvješćuju, educiraju, a kreativnost je najbolji put da im to ostane u sjećanju. Zaštita okoliša je inspirativna tema i nudi brojne ideje kako se izraziti u likovnom smislu,“ rekla je Jelena Grgić, moderatorica likovne radionice.

Četrdest i četiri učenika su kroz dvije radionice posvećene likovnom i likovno-kreativnom izražavanju ponudila svoje odgovore na današnje izazove u očuvanju okoliša i prirode oko nas. Da bi se mogla provesti učinkovita zaštita prirode i klime, nije dovoljno samo voljeti ih, nego posjedovati temeljito znanje o oba pojma.

Mirela Borovac Falak, moderatorica likovne-kreativne radionice je za motive radionice odabrala stabla, cvijeće, leptiriće, bubamare, sve što djecu podsjeća na lijepo u prirodi. „Sve to smo složili u jedan koncept polutke kako bi pokazali kako lijepo i veselo zemlja može izgledati da se samo malo više brinemo o njoj,“ dodala je Falak.

Završnu riječ su imali učenici i učenice OŠ Vladimira Pavlovića. Kroz kratko, ali i poučno obećanje prirodi, podijelili su razne savjete odraslima kako i na koji način čuvati okoliš, i na taj način pridonijeti očuvanju klime i smanjenju klimatskih promjena. Učenici su se složili da svi moraju voditi računa o zaštiti prirode i životne sredine.