Ponosni na Bosnu i Hercegovinu

Info centar EU organizovao je u novembru prošle godine online takmičenje kako bi podstakao građane, a posebno mlade, da pozitivno razmišljaju o vrijednostima koje mogu dijeliti sa drugim evropskim narodima. Ovo takmičenje ih je pozvalo da svojim radovima kažu na šta su ponosni i zašto su uspješni. Uspjeh i talenat u sportu, umjetnosti, preduzetništvu, nauci, bogatom kulturnom i istorijskom naslijeđu, ljepoti prirode - ali i izgledu škola, prijateljstava, ulica. Sve su to bili razlozi za više od 60 mladih ljudi - učesnika na ovom takmičenju – da se osjećaju ponosno i osećaju da imaju nešto da ponude zajedničkoj EU porodici.

Za većinu njih je kulturno naslijeđe u BiH bilo u središtu pažnje. Kako je 2018. godina Evropska godina kulturnog naslijeđa, naš žiri kojim je predsjedavala dizajnerica Amra Zulfikarpašić, odlučio je da dodijeli:

  • Prvu nagradu - Esmeraldi Muratović iz Gračanice za fotografije kuće Mare Popović.

Tipična kuća iz centralne Bosne u 19. i početkom 20. vijeka je "čardaklija" (kuća sa gornjim spratom - čardakom). Kuća Mare Popović sagrađena je 1840. godine. Prema tradicionalnim pričama, ovu bosansku kuću je sagradio svekar Mare Popović, a ona ju u njoj provela svoj život. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, kuća Mare Popović u Gračanici proglašena je nacionalnim spomenikom 7. oktobra 2003. godine.

  • Drugu nagradu – osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" iz Velike Obarske za video o etno muzeju u njihovoj školi.

Ovo je jedina škola u BiH koja ima svoj etno muzej. Ovaj muzej otvoren je 2006. godine sa autentičnim eksponatima prikupljenim u toj oblasti. Pored muzeja, učenici ove škole njeguju tradicionalne plesove i etno muziku.

  • Treću nagradu - Dini Hasanbegoviću iz Visokog, za fotografiju "Ples sa golubovima"

Autor kaže da nije vjerovao da se sve na šta je ponosan može uklopiti u samo jednu sliku, ali u svakom slučaju je to uspio učiniti.

U okviru mini izložbe u EU info centru, odlučili smo prikazati fotografije koje smo dobili od Besima Bojadžije iz Srebrenika koje nas podsjećaju da uvijek moramo imati na umu vrijednost naše porodice. Fotografija koju smo dobili od Kerima Sadikovića, mladog sportiste iz Mostara, predstavlja jednu od najčešćih tema kada mlade ljude pitate na šta su ponosni.

https://youtu.be/7Jtij4dQRUI