Ponovo zajedno nakon 25 godina zahvaljujući pomoći Evropske unije

Suze na licima građana Tuzle, ali ovaj put, to su suze radosnice.

Kada je izašao na balkon 7. decembra, Emsudin Čivić je sa znatiželjom posmatrao dešavanja na svojoj ulici. Gledajući dolje, mogao je vidjeti zastave Evropske unije i nove komšije kako useljavaju u novoizgrađenu zgradu do njegove. Zatim je čuo poznati glas kako izgovara njegovo ime. Kada se okrenuo, vidio je svog bivšeg komšiju iz Zvornika, Muju Hamzića, koji je stajao na balkonu pored.

Emsudina i Muju razdvojio je rat 1992. godine, a sada su se ponovo pronašli nakon 25 godina. Obje zgrade u kojima žive izgrađene su uz pomoć Evropske unije, zahvaljujući kojoj su opet postali najbliži komšije.

Kad su posegnuli da se rukuju sa svojih balkona, nisu mogli supregnuti suze. Slike iz prošlosti su oživjele, izmiješane sa tugom i radošću ponovnog susreta i nadom za bolju budućnost.

Mujina je jedna od dvadeset interno raseljenih porodica koje su dobile ključeve svojih novih stanova u Tuzli kroz Regionalni stambeni program Evropske unije. Zgrada do, gdje živi Emsudin, je takođe izgrađena uz pomoć EU prošle godine, u okviru socijalnog zbrinjavanja najranjivijih kategorija.

Nova zgrada koja broji 20 stanova jedna je od brojnih izgrađenih uz pomoć Evropske unije širom Bosne i Hercegovine. Bio je to važan i emotivan dan za sve familije koje su, nakon 25 godina iščekivanja, napokon dobili krov nad glavom.

“Nisam vjerovala da ću ikada doživjeti ovaj dan”, uzimajući ključeve svoga stana, odgovara sa suzama u očima Hanumica Jusić, civilna žrtva rata iz Zvornika. Dok je drhtavim rukama uzimala ključeve, čvrsto ih držeći uza se, pogled pun zahvalnosti i čvrst zagrljaj rasplakali su i sve prisutne.

Do sada je u BiH izgrađeno u okviru Regionalnog stambenog zbrinjavanja izgrađeno 435 stambenih jedinica, a 1.200 ih se planira izgraditi u 2018. godini.

Evropska unija je najveći donator Regionalnog stambenog programa i do sada je izdvojila 49 miliona eura za stambeno zbrinjavanje nekih od najugroženijih porodica širom Bosne i Hercegovine.