Proslava Dana Evrope u BiH koncertima grupa Zoster, Elemental i Pips, chips & videoclips

Povodom proslave Dana Evrope i kao poklon Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, delegacija Evropske unije u BiH i EU info centar organizovali su koncerte mostarske grupe Zoster 11. maja na platou ispred BBI centra u Sarajevu, zagrebačke grupe Elemental 12. maja na Trgu Krajine u Banjaluci i zagrebačke grupe Pips, chips & videoclips 24. maja u OKC Abrašević u Mostaru.

Preko 2500 posjetilaca se zabavljalo uz zvuke poznatih rok bendova i na taj način proslavilo minuli Dan Evrope, te doprinijelo da Sarajevo, Banja Luka i Mostar zasijaju kao centri Evrope.

U galeriji slika vam donosimo dio atmosfere sa koncerata.

Dan Evrope (9. maja) slavi mir i jedinstvo u Evropi. Datum obilježava godišnjicu historijske „Schumanove deklaracije”. U govoru u Parizu 1950. francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je svoju ideju za novi oblik političke saradnje u Evropi, kojom bi se rat između evropskih naroda učinio nezamislivim. Njegova je vizija bila stvoriti evropsku instituciju koja bi objedinila i upravljala proizvodnjom uglja i čelika. Ugovor o formiranju takvog tijela potpisan je za manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se početkom onoga što je danas poznato kao Evropska unija.