Započela Evropska sedmica mobilnosti

Dijeljenjem dobijamo više

SARAJEVO, 17.9.2017. - EU info centar je započeo aktivnosti na obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti učešćem tima europa.ba na ovogodišnjem Sarajevo Polumaratonu 2017 koji je danas u Sarajevu okupio preko 3000 učesnika. U trci su učestvovali uposlenici Delegacije EU u BiH i zamjenik šefa Delegacije Khaldoun Sinno, a timu europa.ba su se pridružilii učenici sarajevskih osnovnih škola.

“Drago mi je što sam učestvovao u današnjem polumaratonu i što su se našem timu pridružili i učenici osnovnih škola. Ovo je najbolji način da započnemo Evropsku sedmicu mobilnosti. U ovoj sedmici također idemo biciklom na posao i pokrećemo izazov „Evrospka sedmica mobilnosti“ na društvenim mrežama. Nadamo se da će nam se   pridružiti i  građani  jer želimo ukazati na važnost korištenja  alternativnih prevoznih sredstava. Promovisanje kulture inteligentne i djeljive mobilnosti je i tema ovogodišne Evropske sedmice mobilnosti.“ istakao je Sinno.

Tokom trajanja  „izazova“ pod nazivom „Danas idem biciklom, a ti?“,  ličnosti iz raznih sfera  javnog života će fotografijom i kratkim video-klipovima ispričati priču o svom „putu“ od kuće do posla bez automobila i „prozvati“, na društvenim mrežama, sljedećeg učesnika. U ovom izazovu će učestvovati gradonačelnici, ministri, glumci, pjevači, novinari i ostali građani BiH koji žele ukazati na važnost dijeljenja sredstava prevoza u očuvanju životne sredine.

EU Info Centar će u okviru Evropske sedmice mobilnosti učestvovati  i podržati manifestacije širom BiH: Banjalučku biciklijadu u saradnji sa Nacionalnim koordinatorom Evropske sedmice mobilnosti za BiH, biciklističku trku u Kaknju kao i dječije radionice na temu mobilnosti u ovom gradu koje su zakazane 22. septembra. 

Pridružite se izazovu „Danas idem biciklom, a ti?" i pratite nas na https://www.facebook.com/euinfo.ba

Evropska sedmica mobilnosti obilježava se svake godine od 16. do 22. septembra, u cilju podsticanja evropskih gradova da uvedu i promovišu održive mjere transporta i privuku građane da isprobaju alternative upotrebi automobila. Od uvođenja 2002. njen učinak u Evropi i diljem svijeta raste. Tako je u 2016. kampanja srušila rekord – 2 427 grada iz 51 zemlje organizovali su aktivnosti kojima su obilježili Evropsku sedmicu mobilnosti. Tema ovogodišnje sedmice mobilnosti je „Čista, dijeljena i inteligentna mobilnost" odnosno dijeljenje sredstava prevoza kako bi se smanjili troškovi i karbonski otisak a aktivnosti se održavaju pod sloganom „Dijeljenjem dobijamo više“.   

Video možete pronaći ovdje.                     

Više o Evropskoj sedmici mobilnosti na www.sedmicamobilnosti.ba
Info centar Evropske unije (EUIC) u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini (BiH), projekat je koji se finansira sredstvima EU i pruža informacije o Evropskoj uniji , njezinim institucijama i politikama, odnosima između BiH i EU i procesu integracija BiH.