Kreativnost i solidarnost mladih bh umjetnika za Dan Evrope 2021.

Obilježavanje Dana Evrope u Bosni i Hercegovini započelo je otvaranjem multimedijalne izložbe „Buđenje solidarnosti“, proizvodom kreativnosti i solidarnosti mladih umjetnika i aktivista širom...Obilježavanje Dana Evrope u Bosni i Hercegovini započelo je otvaranjem multimedijalne izložbe „Buđenje solidarnosti“, proizvodom kreativnosti i solidarnosti mladih umjetnika i aktivista širom Bosne i Hercegovine. Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Elmom Hašimbegović, direktoricom Historijskog muzeja BiH i Benjaminom Karić, gradonačelnicom Sarajeva svečano je otvorio izložbu.

Ambasador Sattler istakao je snagu zajedništva i tolerancije u srcu Evrope te da u duhu solidarnosti i zajedništva Evropska unija i njene članice pomažu BiH prebroditi posljedice pandemije.

Multimedijalna izložba „Buđenje solidarnosti“ rezultat je saradnje brojnih mladih bh umjetnika i arhitekata na temu solidarnosti, tolerancije i aktivizma. Izložba je nadahnuta muralima Rikarda Druškića koje je oslikao u pet bh gradova u okvira projekta Evropske unije u saradnji sa Elmom Hodžić, Vedranom Poričaninom i Benjaminom Čengićem. Izložba također predstavlja radove Dunje Krvavac i Nedima Mutevelića. Video animaciju i dizajn zvuka potpisuje Adis Billain Kutkut, a kustos izložbe je Elma Hodžić iz Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Multimedijalna izložba će biti otvorena do 30. maja 2021. u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.