Dan Evrope: Oduvijek u srcu Evrope u Jajcu i Travniku

Proslava Dana Evrope u Bosni i Hercegovini nastavljena je 11. – 12. maja,  posjetom starim gradovima Jajcu i Travniku, historijskim prijestolnicama Bosne i Hercegovine i centrima kulturnog naslije...

Proslava Dana Evrope u Bosni i Hercegovini nastavljena je 11. – 12. maja,  posjetom starim gradovima Jajcu i Travniku, historijskim prijestolnicama Bosne i Hercegovine i centrima kulturnog naslijeđa. Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, kao i 13 ambasadora i šefova misija država članica EU, pridružili su se lokalnim zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva, poduzetnicima, sportistima i mladima, ističući da je mjesto Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

“Dan Evrope je poseban dan za nas,” rekao je ambasador Sattler“Evropska unija je osnovana zahvaljujući jednostavnoj ideji izrečenoj 9. maja 1950. godine – ideji da se ujedine evropske ekonomije kako bi rat bio ne samo nezamisliv, već i nemoguć. Sretan sam što zajedno sa šefovima misija zemalja članica EU slavim Dan Evrope u historijskim gradovima Jajcu i Travniku. Važan dio mog rada kao ambasadora je upoznavanje građana širom Bosne i Hercegovine i istinsko je zadovoljstvo upoznati toliko talentovantih i inspirativnih građana.”

11.maja ujutro, u Jajcu su zvaničnike ispred Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a dočekali načelnik općine Jajce Edin Hozan te učenici lokalne škole koji su im se pridružili u uzbudljivoj potrazi za blagom kako bi saznali više o bogatoj kulturi i historiji grada i njegovom značaju za Bosnu i Hercegovinu. U ovoj nekadašnjoj prijestolnici bosanskih kraljeva i buntovnika obilazile su se crkve, džamije i muzeji te Hram boga Mitrasa.

Od Jajca do Donjeg Vakufa, stazom Stare pruge, ambasadori i lokalni zaljubljenici u biciklizam među kojima je bio i ambasador Sattler, uživali su u izuzetnim prirodnim ljepotama srednje Bosne. Skupina biciklista je uživala u krajoliku duž ove slikovite rute, čiju obnovu podržava EU u nastojanju da potakne razvoj lokalnog turizma i ekonomski razvoj.

Nevjerovatno talentovana djeca iz Osnovne muzičke škole Travnik nastupila su na koncertu klasične muzike Oduvijek u srcu Evrope, u večernjim satima 11. maja u Travniku. Publiku i goste pozdravili su ambasador Sattler i načelnik općine Travnik, Kenan Dautović koji su istakli značaj procesa evropskih integracija BiH. Tokom proslave, mladi muzičari i umjetnici pokazali su svoj istančani muzički talent i ogroman potencijal mladih u ovoj zemlji.

Proslava Dana Evrope u Travniku nastavljena je 12. maja sastankom sa lokalnim poduzetnicima čiji je domaćin bila Snježana Köpruner, vlasnica i direktorica GS – fabrike mašina Travnik i susretom sa izvanrednim ženama Kruščice, koje su se udružile u borbi za očuvanje okoliša i osnaživanje žena. Posjeta je završena obilaskom muzeja posvećenom nobelovcu Ivi Andriću,rođenom u Travniku, te neformalnim druženjem sa lokalnim zvaničnicima.

 

Dan Evrope proslavlja se širom BiH, programom događaja u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Brčkom, Travniku i Jajcu: https://euinfo.ba/en/europe-day/europe-day-2023-always-in-the-heart-of-europe/#close

 Fotografije su dostupne na sljedećem linku: https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1KYeScxoip4ia5y2MyjUtDB7hWOmBJIcu

B-roll snimci su dostupni na sljedećem linku: https://drive.google.com/drive/u/1/folders/106XQzJaWEcACpRYNi2RX2j5vdferprpY