Dan u životu ambasadora Matthew Field

Matthew Field je imenovan za ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini u augustu 2018. godine, a do sada, nijedan njegov dan nije bio isti. Osjeća se sretnim što predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo u BiH i što je na čelu tima izuzetno predanih profesionalaca. Ambasador Field provodi dane u mnogobrojnim aktivnostima […]Matthew Field je imenovan za ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini u augustu 2018. godine, a do sada, nijedan njegov dan nije bio isti. Osjeća se sretnim što predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo u BiH i što je na čelu tima izuzetno predanih profesionalaca. Ambasador Field provodi dane u mnogobrojnim aktivnostima i terenskim posjetama koje su posvećene jasnom zalaganju i podršci aktivizmu i zaštiti osnovnih ljudskih prava. Ambasador Field nam je opisao kako izgleda jedan dan njegovog života u Bosni i Hercegovini.

Više od deset mjeseci sam ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini i mogu reći da nijedan dan nije bio isti. Veoma sam sretan što sam imenovan za predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva u ovoj državi i što imam priliku voditi tako predan i profesionalan tim ambasade. Svaki dan, ja sam zapravo samo mali dio našeg sveukupnog prisustva, javna figura iza mnogo većih napora.

Ovaj dan je počeo veoma rano. Ustao sam prije šest i  bio sam spreman da krenem na put prije šest i trideset, budući da nam predstoji duga vožnja. Po mene dolazi vozač i dvoje kolega koje putuju sa mnom za Banjaluku. Put do tamo i nazad je posebno dug zbog radova na cesti oko Zenice (pitajte svakoga ko živi tamo!),  što za nas znači mnogo duži ali i slikovitiji put.

Obično mogu raditi dok se vozim, zahvaljujući novim laptopima koje mi je obezbijedilo Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva omogućavajući mi da radim bez obzira gdje sam. Ipak, zbog krivudavih cesta ne mogu se fokusirati na rad na laptopu, te umjesto toga razgovaram s kolegama o predstojećim sastancima i šta želimo postići s njima. Pauzu pravimo na cesti uz planinu Vlašić, s pogledom na prelijepu rijeku Ugar. Fotografišem prizor kako bih slike kasnije postavio na Instagram, u želji da podijelim prelijepe predjele ove države sa svojim pratiocima.

Slučajno se susrećemo s generalom majorom Reinhardom Trischakom, novim komandantom EUFOR-a, koji je također na putu za Banjaluku. Desetak minuta razgovaramo o njegovim prvim sedmicama, doprinosu Ujedinjenog Kraljevstva ovoj bitnoj misiji te o čemu ćemo razgovarati na današnjim sastancima. Dogovaramo se da ćemo biti u kontaktu.

U Banjaluku stižemo na vrijeme za prvi sastanak, zajedno sa kolegom iz našeg banjalučkog ureda. Već par mjeseci se nisam susreo sa Željkom Cvijanović,  predsjednicom Republike Srpske, te trebamo razgovarati o mnogim stvarima. Razgovaramo o tekućim aktivnostima Ujedinjenog Kraljevstva i institucija Republike Srpske uključujući unapređenje poslovnog okruženja, reformu javnih kompanija i obrazovnog sektora. Razmjenjujemo mišljenja o faktorima koji utječu na odlazak građana iz države u potrazi za boljim prilikama, i šta zajednički možemo uraditi kako bismo im pružili iste mogućnosti u BiH. Snažno zagovaram jedan od meni najdražih projekata UK u BiH, “Škole 21. stoljeća” koji podučava kodiranju, rješavanju problema i kritičnom razmišljanju u svakoj osnovnoj školi u Bosni i Hercegovini.

Kao i obično, žurimo na naredni sastanak. Razgovaram s kolegama iz Banjaluke koji nam pomažu pri organizaciji Diplomatskog zimskog bazara, koji pomaže dobrotvornim organizacijama za djecu širom Bosne i Hercegovine i slušam njihove prijedloge o lokalnim organizacijama kojima je potrebna podrška. Ništa ne obećavam, ali ću prenijeti sve informacije organizatorima Bazara.

Slijedi ručak s novinarima i predstavnicima organizacija civilnog društva iz banjalučke regije, tokom kojeg razgovaramo o predanosti Vlade UK po pitanju unapređenja slobode medija i našeg rada na unapređenju uključenosti građana u rad vlasti. Kao i u mnogim drugim djelovima regiona, nezavisni mediji se još uvijek suočavaju s brojim izazovima u svom poslu, a naročito kada je riječ o  problemima gdje se isprepliću politički i poslovni interesi. Sretan sam da se novinar Vladimir Kovačević osjeća bolje nakon napada na njega prošle godine i da je barem jedan od napadača osuđen na zatvorsku kaznu. Budući da sam u diplomatiju prešao iz velike međunarodne nevladine organizacije Oxfam, veoma sam sretan da razgovaram s predstavnicima Transparency International o njihovim naporima u borbi protiv korupcije.

Posljednji sastanak s predstavnicima vlasti je sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem. Kroz projekte sarađujemo sa svim nivoima vlasti, uključujući i vlasti RS i smatramo da je veoma bitno održati otvorenu komunikaciju. To također podrazumijeva mogućnost da diskutujemo o izazovima i pitanjima, uključujuči nedavne odluke RS vlasti da reogranizuju političke snage u neku vrstu “žandarmerije”.

Nastavljamo dalje, da vidimo konkretne rezultate podrške UK u Banjalučkoj pivari, koja zapošljava više od 300 osoba. Pivarom nas provodi direktor, britanac Nick Penny koji nam objašnjava čitav proces prerade piva. Ono što mi ostaje u pamćenju jeste da je više od 97% ambalaže moguće reciklirati, što čini ovaj proces izuzetno okolišno odgovornim. Završavamo posjetu kušanjem nekih od najboljih proizvoda pivare.

Put za Sarajevo je dosta mračniji i stoga manje živopisniji. Ali ipak uspijevamo pripremiti i objaviti tvitove o današnjim sastancima, završiti intervju za Nezavisne Novine, promovisati objavu našeg Chevening programa stipendiranja i pregledati sve pristigle poruke tokom dana. Nakon 16 sati rada, vrijeme je za odlazak kući, zasluženi odmor i pripremu za sutrašnji dan.