Dan u životu ambasadora Ulrike Hartmann

Austrijska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann u januaru 2019. godine se vratila u Bosnu i Hercegovinu, zemlju u kojoj je živjela šest godina, ovoga puta kako bi preuzela funkciju ambasadorice Austrije. Njeni dani su obično ispunjeni sastancima koji su prilika za razgovor o zajedničkim interesima i jačanju saradnje Austrije i Bosne i Hercegovine. […]Austrijska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann u januaru 2019. godine se vratila u Bosnu i Hercegovinu, zemlju u kojoj je živjela šest godina, ovoga puta kako bi preuzela funkciju ambasadorice Austrije. Njeni dani su obično ispunjeni sastancima koji su prilika za razgovor o zajedničkim interesima i jačanju saradnje Austrije i Bosne i Hercegovine. Ambasadorica Hartmann uživa u planinarenju i  prirodnim ljepotama zemlje te je opčinjenja bogatstvom i složenošću historije. Kako izgleda jedan dan u njenom životu?

Moj dolazak na mjesto ambasadorice Austrije u januaru ove godine, za mene je predstavljao više od novog početka, predstavljao je povratak u zemlju u kojoj sam živjela šest godina. Međutim, moje trenutne obaveze nemaju ništa zajedničko sa prethodnim iskustvom. Kada ste ambasador, konstantno ste prisutni u javnom životu, što je veoma izazovno. Moje obaveze mi generalno oduzimaju dosta vremena, ali postoje trenuci koje odvojim za uživanje u planinarenju i istraživanju raznih mjesta širom BiH.

Moj radni dan obično počinje kratkim sastankom o medijskim izvještajima. Informisanost i pristup informacijama su veoma bitni za rad ambasadora tako da provodim dosta vremena na sastancima sa predstavnicima različitih austrijskih institucija i austrijskih kompanija, kolegama iz drugih ambasada i međunarodnih institucija, lokalnim političarima, utjecajnim osobama, predstavnicima nevladinog sektora i novinarima. Međutim, ti sastanci nisu samo formalnost, već predstavljaju prilike za razgovor o zajedničkim projektima.

Kao predstavnica zemlje članice Evropske unije, proces evropskih integracija je u fokusu mojih aktivnosti, tako da, gdje god je moguće, učestvujem u projektima Delegacije Evropske unije što podrazumijeva putovanja širom zemlje i razgovore s građanima o iskustvima i prednostima članstva u Evropskoj uniji. Tokom posjete Travniku lično sam se uvjerila da postoji veliki interes građana za Evropsku uniju.

Austrijska ambasada u Sarajevu se nalazi u jednoj od najljepših historijskih zgrada te  njeno održavanje zahtijeva moju stalnu pažnju. Zgrada datira iz austrougarskog perioda i zrači historijom. Iako sam veoma ponosna zbog toga, u isto vrijeme njeno održavanje predstavlja veliki izazov.  

(U večernjim satima često posjećujem kulturne događaje ili organizujem večere u rezidenciji.)

Posao ambasadora zahtjeva fokusiranost kao i izvršavanje mnogobrojnih obaveza. Imajući u vidu historijske, kulturne i geografske poveznice Austrije i BiH, zasigurno je da postoje velika očekivanja od ambasadorice Austrije.

Posao ambasadora iziskuje rad pod pritiskom i obavljanje više zadataka istovremeno što podrazumijeva da ste dobro informisani i precizni u procjenama, a očekuje se da vladate različitim materijama i učestvujete u brojim aktivnostima. Također, trebate voditi tim i biti primjer svojim uposlenicima.

U Bosni i Hercegovini su očekivanja od ambasadora Austrije dosta velika, većinom zbog naših historijskih, ekonomskih, ljudskih i geografskih poveznica. Rijetko je u nekoj drugoj zemlji prisutan ovakav interes medija za izjave i javne nastupe, tako da dosta vremena provodim dajući intervjue za dnevne novine, radio ili TV stanice o temama kao što su politička dešavanja, proces evropskih integracija ili prisustvo austrijskih kompanija u BiH.

Radujem se iskustvu koje stičem u okruženju punom izazova, ali i putovanju zemljom i upoznavanju ljudi iz različitih sfera života, razgovorima i učenju o njihovim iskustvima. Jasno je da se svakodnevni život uveliko razlikuje od političkih razgovora i medijskih izvještaja. Na primjer, proteklih mjeseci sam imala zadovoljstvo upoznati načelnike i posjetiti opštine Stari grad Sarajevo i Istočni Stari grad. Razgovarali smo o njihovom poslu i svakodnevnim problemima i izazovima s kojima se suočavaju, a obojica su spomenula saradnju u osiguravanju vode i struje za građane ovih opština. Ovo je jedan od primjera dobre saradnje zajednica iz dva entiteta.

(Kako je Austrija geografski blizu, a zanimanje Austrije za Zapadni Balkan raste, brojne studijske posjete i delegacije posjećuju zemlju i često traže posjetu Ambasadi. Uvijek je zadovoljstvo predstaviti ne samo svoju zemlju u BiH, već i informisati austrijske studente, učenike, učitelje i profesore, pravnike, predstavnike političkih partija ili nevladinog sektora o zemlji u kojoj radim. Pored političkih složenosti, pokušavam prenijeti potpunu sliku, razgovarati o problemima građana, ekonomskoj situaciji, velikim turističkim, poljoprivrednim i energetskim potencijama, tradicionalnim proslavama, muzici i plesu i naglasiti kulturne događaje koji zaslužuju više pažnje u inostranstvu.)

Ambasadorica Hartmann se najviše ponosi što je u mogućnosti da jača dobre odnose Austrije i Bosne i Hercegovine, u čemu ima veliku podršku svog tima.

Ponosim se prilikom promovisati Austriju i njene interese u BiH i ostvariti dobre odnose između naših građana. Ponosna sam činjenicom da imam odličan tim unutar Ambasade koje me podržava. Bosna i Hercegovina je toliko složena da ponekad mislim da strance ova zemlja više zbunjuje što više znaju o njoj.

Za one koje interesuje  karijera diplomate, najvažnije je da budu radoznali i zainteresovani za mnoga područja, da budu otvorenih shvatanja i imaju razumijevanja i empatiju za druge, da budu dobri sagovornici, imaju dobre manire, govore nekoliko jezika, i što je također bitno, da budu spremni poštovati instrukcije čak i kada ste lično drugog mišljenja.

Veoma me interesuje historija zemlje i njen multietnički karakter. Fascinantno mi je da je toliko različitih historijskih utjecaja primjetno i vidljivo u svim područjima – u kulturi, jezicima, kuhinji, arhitekturi. Uzmimo na primjer  sevdalinke, koje me podsjećaju na portugalski fado, ili jugoslavenske hitove Indexa, Vajte ili Bijelog dugmeta – ta jedinstvena mješavina utjecaja čini ovu zemlju tako posebnom.