Dvadeset miliona eura pomoći Evropske unije za poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH

EU4Agri (2020-2024) Evropska unija izdvojila je 20 miliona eura za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Sredstva će biti dostupna u okviru četvorogodišnje projek...

EU4Agri (2020-2024)

Evropska unija izdvojila je 20 miliona eura za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Sredstva će biti dostupna u okviru četvorogodišnje projekta EU4Agri (2020-2024), koji će podržati oko 2.600 poljoprivredno-prehrambenih proizvođača diljem BiH.

Na ovaj način, EU pruža podršku ovom sektoru ne samo u otvaranju novih radnih mjesta, već očuvanju postojećih i oporavku od posljedica COVID-19 pandemije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 20,25 miliona eura, a provode ga i sufinansiraju sa 250.000 eura sredstava Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Podrška poljoprivredno-prehrambenom sektoru će biti provedena putem poziva za dodjelu grantova u tri oblasti: 1) ulaganje u primarnu proizvodnju i kapacitete za preradu u cilju ojačanja tržišne efikasnosti, 2) jačanje savjetodavnih usluga za unapređenje znanja i razvoj vještina, i 3) jačanje i diverzifikacija ruralne ekonomije. Projekat će također korisnicima pružiti tehničku pomoć kako bi što uspješnije iskoristili raspoloživa bespovratna sredstva.

Prvi javni pozivi za dodjelu grantova u okviru projekta EU4Agri planirani su za juli, septembar i oktobar 2020. Okvirni plan svih očekivanih javnih poziva je u prilogu.

Svi pozivi će biti objavljivani na web stranici UNDP-a u BiH (https://www.ba.undp.org/), kao i na društvenim mrežama EU u BiH.

Za više informacija, kontaktirajte:

Jedinicu za komunikacije UNDP-a putem e-maila: communications.ba@undp.org ili tel.: 033 293 400.

Podrška EU za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u BiH (EU4Agri) Okvirni raspored poziva za podnošenje prijedloga za dodjelu finansijskih sredstava (grantova)