Održive porodične navike za održivu budućnost!

Roditelji u velikoj mjeri odgojem djece mogu izvršiti pozitivniji uticaj na okoliš, a samim tim i formirati navike kod svoje djece koje bi uticale na njihov odnos prema okolišu u budućnosti. Zato ...Roditelji u velikoj mjeri odgojem djece mogu izvršiti pozitivniji uticaj na okoliš, a samim tim i formirati navike kod svoje djece koje bi uticale na njihov odnos prema okolišu u budućnosti. Zato je važno biti dobar primjer ekološki prihvatljivih aktivnosti.

Dojenje može uštedjeti novac koji biste dali na adaptirano mlijeko u prvoj godini, a majčino mlijeko je idealna hrana za dojenčad jer je sigurno, čisto i sadrži antitijela koja pomažu u zaštiti od mnogih uobičajenih dječjih bolesti. Majčino mlijeko obezbeđuje svu energiju i hranljive materije koje su bebi potrebne u prvim mjesecima života, i nastavlja da obezbjeđuje do polovine ili više nutritivnih potreba djeteta tokom druge polovine prve godine života, a do jedne trećine tokom druge godine. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, djeca koja su dojena imaju bolje rezultate na testovima inteligencije, manje je vjerovatno da će imati prekomjernu težinu ili gojaznost i manje su sklona dijabetesu kasnije u životu. Žene koje doje takođe imaju smanjen rizik od raka dojke i jajnika.

Jedan od načina da se izbjegne otpad je da umjesto kupovine maramica za bebe koje se često ne mogu kompostirati, koristite platnene maramice koje se mogu prati. Jednokratne pelene kojima je potrebno 450 godina da se raspadnu, možete zamijeniti pelenama od prirodnih materijala poput pamuka ili konoplje.

Kupovina manje igračaka je takođe jedan vid odgovornog odnosa prema okolišu, a ako kupujete birajte one od ekoloških materijala, kao i polovne. Budite kreativni i naučite svoju djecu da prave igračke od recikliranih materijala ili stvari koje imate kod kuće, što će u velikoj mjeri potaknuti i njihovu kreativnost i snalažljivost.

Vrijeme sa djecom provodite na suncu i na otvorenom, a ograničite izlaganje vaše djece uređajima. Posebno je važno vrijeme provedeno u prirodi. Istaživanja pokazuju da izloženost prirodi ima fizičke, mentalne, emocionalne i kognitivne prednosti koje ne samo da ublažavaju simptome određenih poremećaja koja se javljaju kod djece, već i pozitivno utiču na cjelokupni razvoj djece. Pozitivni efekti izloženosti prirodi uključuju poboljšano kognitivno funkcioniranje (uključujući povećanu koncentraciju, veće kapacitete pažnje i veći akademski učinak), bolju motoričku koordinaciju, smanjen nivo stresa, povećanu društvenu interakciju s odraslima i drugom djecom i poboljšane socijalne vještine. Švedska djeca koja pohađaju vrtiće okružene prirodnim područjima, kao što su šume i voćnjaci, imala su u provedenom istraživanju veće sposobnosti pažnje i motoričke koordinacije nego djeca koja su pohađala dnevne centre okružene visokim zgradama.

Budite aktivni članovi zajednice i zagovarajte kroz Vijeće roditelja u školama vaše djece održivi pokret, predstavljajući načine koje mogu pomoći djeci da postanu odgovorniji čuvari životne sredine.