Održiva moda za održivu budućnost!

Modna industrija doprinosi  8- 10% emisijama stakleničkih gasova i gotovo 20% otpadnih voda, a koristi više energije od zračnog i pomorskog transporta zajedno. Obzirom na to da je modna industrija...Modna industrija doprinosi  8- 10% emisijama stakleničkih gasova i gotovo 20% otpadnih voda, a koristi više energije od zračnog i pomorskog transporta zajedno.

Obzirom na to da je modna industrija izuzetno raznolika i da je teško procijeniti koliki je stvarni uticaj iste na okoliš, kao primjer se može navesti  UN procjena  da je za jedan par farmerki potreban kilogram pamuka. Budući da se pamuk uzgaja u suhim sredinama, za proizvodnju kilograma pamuka potrebno je oko 7.500-10.000 litara vode. To je otprilike 10 godina vrijednosti vode za piće za jednu osobu.

Biti moderno obučen i ekološki osvješten ne mora biti u suprotnosti, a podsticanje održivog ponašanja potrošača je jedan od načina kako uticati na smanjenje emisija gasova.

 “Manje je više!“ – birajmo odjeću  i dodatke koji se dobro slažu sa bilo čim i koji se lako mogu kombinovati

 Birajmo prirodne materijale (organski pamuk, lan i lyocell). Košulja od poliestera – dvostruko veći karbonski otisak od košulje od pamuka.

Kupujmo polovno – zbog sintetičkog polimera poliester (najčešće tkanine). 65% odjeće je na bazi polimera – 70 miliona barela nafte godišnje se koristi za proizvodnju poliesterskih vlakana naše odjeće!

Podržavajmo eko i etičke brendove! Prirodni materijali nisu nužno održivi (količine vode, boje, transport). Organski pamuk jeste bolji za poljoprivrednike, ali pritisak na vodu ostaje

Produžimo životni vijek odjeće i obuće – popravimo, umjesto da bacamo –podstičemo i podržavamo male biznise.

Ne bacajmo odjeću u smeće – ponovno upotrijebimo (krpe) ili donirajmo. Gledajmo na odjeću kao investiciju – kupujemo kvalitetne i dugotrajne komade –  „Manje je više!“