Održiva putovanja za održivu budućnost

Transport je odgovoran za otprilike četvrtinu svih emisija stakleničkih plinova u EU, a više od polovine emisija CO2 iz domaćinstava u EU dolazi od transportnih aktivnosti ljudi, poput vožnje na ...Transport je odgovoran za otprilike četvrtinu svih emisija stakleničkih plinova u EU, a više od polovine emisija CO2 iz domaćinstava u EU dolazi od transportnih aktivnosti ljudi, poput vožnje na posao ili putovanja avionom na odmor. Zato je jako važno pažljivo birati oblike transporta u svakodnevnom životu.

Automobili su odgovorni za 12% svih emisija stakleničkih plinova u Evropi. U okviru toga, službeni automobili ne samo da su odgovorni za više od polovine prodatih novih automobila, već i za 73% svih emisija novih automobila. Zanimljiv je podatak da litar goriva sagorenog u motoru automobila oslobađa više od 2 kg CO2. To znači da za prosječan automobil jedan rezervoar goriva ispusti više od 100 kg CO2 u atmosferu. Ukoliko je auto neophodno, uvijek je bolje dijeliti ga s nekim za što u određenim zemljama može poslužiti i aplikacija za dijeljenje vožnje. Biciklizam, javni prijevoz, okupljanje automobila i usluge dijeljenja automobila su dobri alternativni načini kretanja, a pješačenje je ipak najzeleniji način prevoza, a uz to i najzdraviji. Planiranje je takođe  jako važno, posebno onda kada je u pitanju više obaveza. Dobro je isplanirati svoj itinerar tako da vožnja bude što kraća i jeftinija, a način na koji se vozi ima veliki uticaj na količinu goriva koju automobil koristi i koliko CO2 emituje. Izbjegavanje nepotrebnog kočenja i ubrzavanja i održavanje guma dobro napuhanim su jednostavni načini za poboljšanje efikasnosti goriva.Održavanje automobila u ispravnom stanju, te gume pravilno napumpane utiču na manju potrošnju goriva. Još jedna činjenica koja se nerjetko zanemaruje je da je gepek automobila potrebno osloboditi od nepotrebnog tereta, te ukloniti krovni nosač ako nije u upotrebi. Prazan krovni nosač povećava potrošnju goriva i emisiju CO2 do 10% zbog aerodinamičkog otpora. Pri kupovini automobila važno je birati onaj sa dobrom potrošnjom goriva, a svi proizvođači automobila moraju prikazati emisiju CO2 i potrošnju goriva svojih automobila u salonima i reklamama u EU.

Avijacija je najbrže rastući izvor stakleničkih plinova na svijetu, a ipak je manje od 20% svjetske populacije ikada letjelo. Da predstavlja državu, avijacija bi bila 7. najveći emiter CO2 u svijetu i samostalno čini 12% svih emisija iz transporta. Ove statistike je svrstavaju u najštetniji način transporta. Često leteći “super emiteri” koji predstavljaju samo 1% svjetske populacije uzrokovali su polovinu emisija ugljika u avijaciji u 2018.

Što se tiče brzine, efikasnosti i ekološke prihvatljivosti, vozovi su vjerovatno na prvom mjestu. Oni su jedan od energetski najefikasnijih načina transporta i iako prevoze 8% svjetskog putnika i 7% globalnog teretnog prometa, oni predstavljaju samo 2% transportne energije.

Odabir lokalnih destinacija za odmor i onih koje je moguće posjetiti bez automobila ili aviona je od velikog značaja. Obzirom da je letenje najbrže rastući izvor emisije CO2 iz transporta, neophodno je istražiti alternative, stoga je vožnja vozom idealna opcija za putovanja duga oko 100 km. Jedna osoba koja putuje sama automobilom proizvodi 3 puta više emisije CO2 po kilometru, nego da putuje vozom. I u konačnici pravilan  i pametan odabir  destinacija koje su poznate po tome što su ekološki prihvatljive jedan je od načina da se smanji emisija štetnih gasova.