Kreativni i održivi zanati i hobiji

Jedan od načina da to postignemo, a ujedno i da promovišemo svjesniji, minimalistički, ekološki način razmišljanja kod drugih, je stvaranje zanata bez otpada i davanje poklona bez otpada. Hobiji...Jedan od načina da to postignemo, a ujedno i da promovišemo svjesniji, minimalistički, ekološki način razmišljanja kod drugih, je stvaranje zanata bez otpada i davanje poklona bez otpada. Hobiji su ne samo sjajan način da se oslobodimo stresa, nego i mogućnost da  smanjimo količinu otpada koja se njima stvara, te upoznamo prijatelje i porodicu sa ovakvim idejama.

Ovo su samo neki od načina na koje vas i vama bliske ljude hobi može i ekološki osvijestiti. Iskoristite ono što je dostupno kod kuće (kao što su staklenke, boce, stare novine i časopisi) za stvaranje predmeta koje možete pokloniti, birajte netoksične boje i umjetničke materijale, iskoristite stare materijale. Ne bacajte ono što je staro prije nego razmislite za šta to možete iskoristiti. Možda baš pronađete načine da starim stvarima date novi život ili ih u najmanju ruku pošaljite u najbliži pogon za reciklažu.

  1.     Iskoristite ostatke svijeća kako biste izradili nove. Kupovina voska znači i određene količine plastike. Ne bacajte ostatke voska od dogorjelih svijeća nego ih skupite i ponovo upotrijebite. Možete isprobati i pčelinji vosak koji je potpuno prirodan i održiv. Napravite vlastiti fitilj tako što ćete mali drveni štapić ili kanap namočiti u maslinovo ulje na sat vremena, a pokušajte dodati eterična ulja za više mirisa. Zatim možete koristiti bilo koju teglu ili lim da dodate rastopljeni vosak i fitilj.
  2.     Čepovi sa boca često završavaju na deponijama jer ih je gotovo nemoguće odvojiti za reciklažu. Možete ih skupljati i od njih praviti interesantne magnete za frižider. Za to su vam potrebni čep, ljepilo i mali magnet koji možete uzeti iz starih torbica, odjeće ili druge vrste ambalaže.
  3.     Mnogo prije nego što je hemijska industrija dizajnirala i razvila visokohemijske boje, mastila i boje na koje se danas oslanjamo, ljudi širom svijeta pravili su svoje od prirodnih materijala. Danas postoje čitave zajednice posvećene ponovnom otkrivanju, istraživanju i eksperimentisanju s prirodnim pigmentima i bojama, a mnogi se oslanjaju na ostatke hrane ili drugo smeće kako bi izvukli boju iz otpada. Ideje možete vidjeti ovdje: https://hausmajstorica.com/recepture/spravljanje-eko-boja-recepti-i-nacini-bojenja/
  4.     Uokvirivanje vaših umjetničkih djela može biti skupo, a jeftiniji okviri za slike često su napravljeni od manje ekološki prihvatljivih materijala. Okvir od starog drveta koje se može izbrusiti za prekrasan mat efekat mogu izgledati jako lijepo.  Izrada okvira je dovoljno jednostavna sa testerom i jednostavnom kutijom za nagib.
  5.     Papirne kese i pamučne torbe su jedan od načina da smanjimo korištenje plastičnih kesa. Pokušajte upotrijebiti svoje stare majice za kreiranje ekološki prihvatljivih torbi za proizvode . Na taj način smanjujete uticaj modne industrije na planetu.
  6.     Lavanda izgleda lijepo, odlično miriše i ima koristi koje nadilaze jednostavno ukrašavanje. Zbog svojih ljekovitih svojstava, lavanda se često koristi za opuštanje, a čini i ukusan infuzer u hrani i sirupima. Uzmite malo sjemena i posadite je kako biste mogli napraviti vlastite vrećice od lavande bez otpada koristeći svježe uzgojenu floru i bilo koju tkaninu ili papir koji imate pri ruci. To vam može pomoći da zaštitite vunenu i drugu odjeću od moljaca i održite svoju garderobu svježom tijekom cijele godine.
  7.     Osvježivači zraka bez otpada su jednostavni za izradu i uljepšat će svaku prostoriju svježim mirisom po vašem izboru. Napunite bilo koju staru bocu sa raspršivačem eteričnim uljem. Citrusi i narandža posebno dobro prikrivaju mirise i ostavljaju osvježavajući miris. Zatim dodajte vodu i protresite. Za najbolje rezultate protresite svaki put prije upotrebe. Osvježivači zraka bez otpada mnogo su bolja alternativa konvencionalnim sprejevima koji često sadrže kemikalije u sastojcima.
  8.     Heklanje je prava umjetnost samo po sebi i zaista korisna vještina . Brže je i lakše od pletenja. Stara odjeća i druge tkanine mogu se preinačiti u materijal za heklanje, a čak se i plastične vrećice mogu napraviti u nove vreće.