Održiva njega i uljepšavanje

Iz godine u godinu klimatska kriza sve više dolazi u fokus i bez obzira na to koliko se na individualnom nivou činili mali u svemu tome, naši pojedinačni izbori su itekako važni. Upravo zato ono ...Iz godine u godinu klimatska kriza sve više dolazi u fokus i bez obzira na to koliko se na individualnom nivou činili mali u svemu tome, naši pojedinačni izbori su itekako važni. Upravo zato ono što kupujemo, koliko često to kupujemo i završava li na odlagalištu na kraju upotrebe, značajni su razlozi zbog kojih treba razmišljati o odabiru pri kupovini proizvoda. Industrija ljepote je među najvećim svjetskim zagađivačima. Prema podacima Euromonitor International, 152,1 milijardi jedinica ambalaže za ljepotu i ličnu njegu prodano je globalno samo u 2018. godini, od čega većina nikada neće biti reciklirana. Neki od načina kako učiniti održivim naše navike uljepšavanja i vrijeme koje provedemo u kupaonici, pomažu nam da direktno i indirektno shvatimo značaj resursa koji su nam neophodni za život. Čista voda je dragocjen resurs, a upravo taj resurs dio je naših svakodnevnih navika koje se odvijaju u i vezano za kupaonice. Često nismo svjesni kolike posljedice na planetu ima voda koju koristimo. Prilikom pranja lica ili tokom bilo kojeg drugog dijela naše rutine gdje je potrebna voda, prvo i osnovno pravilo je ne ostavljati je da teče. Kako bismo smanjili količinu tekuće vode koju koristimo, potrebno je:

 1. Tuširati se kraće jer smanjenje vremena tuširanja čak i za samo minutu može uštediti između 2000-7500 litara vode godišnje, zatvoriti slavinu tokom pranja zuba, kose ili sapunjanja i koristiti suhi šampon.
 2. Sve više robnih marki radi na smanjenju svog ugljičnog otiska i zaustavljanju otpada, međutim još uvijek je mnoštvo onih proizvoda koji dolaze u plastičnoj foliji. Najmanje što pojedinac može uraditi je pronaći ekološki prihvatljiviju opciju. Birati proizvode za kožu, kosu i tijelo bez pakovanja, te ekološki prihvatljive. Ambalaža može igrati veliku ulogu u količini otpada koju uzrokuje beauty rutina. Kako bi postala održivija, potrebno je posegnuti za proizvodima koji imaju minimalno ili su bez pakovanja, poput sapuna i šampona.
 3. Odlučiti se za  minimalistički režim ljepote, jer što manje proizvoda koristite na licu, to manje resursa trošite, a određene proizvode poput maskare, ne treba bacati nego ponovo iskoristiti tako što se izvadi i očisti štapić. Čisti štapići maskare mogu poslužiti za češljanje obrva i trepavica.
 4. Odlučiti se za održivije alternative jednokratnim plastičnim brijačima (od kojih 2 milijarde završi na odlagalištima svake godine): isprobati sigurnosne ili električne brijače, depilaciju šećerom ili lasersko uklanjanje dlačica.
 5. 75 posto začepljenja kanalizacije uključuje brisanje lica. Maramice za lice i pamučni jastučići veliki su izvor kozmetičkog otpada zbog svoje jednokratne upotrebe. Prelazak na ekološki prihvatljiviju opciju za uklanjanje šminke i čišćenje lica svakako utiče dobro na okoliš.  Biorazgradive maramice za lice i višekratni jastučići za uklanjanje šminke pomažu smanjiti količinu otpada koji se gomila na odlagalištima, ispira na plažama i uzrokuje pustoš u morskom svijetu.
 6. Osim maramica za lice i drugih proizvoda za ličnu njegu, krema za sunčanje ima ogroman negativan utjecaj na morski život. Smatra se da 14 000 tona kreme za sunčanje svake godine završi u svjetskom okeanu. Kako biste zaštitili svoju kožu i život koralja, prirodne kreme za sunčanje više su pogodne za koraljne grebene od hemijskih krema za sunčanje.
 7. Korištenjem prirodnih dezodoransa takođe smanjujemo količinu štetnih zagađivača. Prosječni antiperspirant prepun je aluminija i hemikalija poput parabena i sintetičkih parfema, pa nije baš dobar niti za nas niti za prirodu.

Infografika

 1. Održiva njega i uljepšavanje
 2. Kako navike uljepšavanja i vremena provedenog u kupaonici učiniti održivim?
 3. Čista voda – dragocjen resurs! Ne ostavljati vodu da teče tokom pranja lica ili tokom bilo kojeg dijela naše rutine gdje je potrebna voda.
 4. Kraće tuširanje! Zatvoriti slavinu tokom nanošenja šampona/gelova. 1 minuta kraćeg tuširanja = 2000-7500 litara vode godišnje
 5. 152,1 milijardi jedinica ambalaže za ljepotu i ličnu njegu prodano u 2018. – većina neće biti reciklirana!
  Koristiti proizvode za kožu, kosu i tijelo bez pakovanja i ekološki prihvatljive
  Minimalistički režim – manje proizvoda = manje resursa
 6. Koristiti održivije alternative jednokratnim plastičnim brijačima – 2 milijarde završi na odlagalištima svake godine te u okeanima i morima.
  Električni brijači, depilacija šećerom/voskom, lasersko uklanjanje dlačica
 7. Jednokratne maramice za lice = uzrok 75% začepljenja kanalizacije
  Biorazgradive maramice za lice i višekratne jastučići za uklanjanje šminke
 8. 14 000 tona kreme za sunčanje završi u okeanu svake godine!
  Prirodne kreme za sunčanje, izbjegavanje jednokratne ambalaže
 9. Antiperspiranti – prepuni aluminija i hemikalija (paraben i sintentički parfem) – loše za zdravlje i prirodu!
  Prirodni dezodoransi
 10. Naša planeta, naša budućnost