Održive radne navike za održivu budućnost

U seriji tekstova o pozitivnom uticaju na okoliš, nastavljamo sa idejama kako učiniti svoj prostor održivim i na koji način „ugraditi“ ideju o održivosti u svakodnevni život.  U najširem s...U seriji tekstova o pozitivnom uticaju na okoliš, nastavljamo sa idejama kako učiniti svoj prostor održivim i na koji način „ugraditi“ ideju o održivosti u svakodnevni život. 

U najširem smislu održivost je zadovoljavanje vlastitih potreba bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje svoje potrebe. Osim prirodnih resursa, potrebni su nam i društveni i ekonomski resursi. U poslovnom i političkom kontekstu, održivost nastoji spriječiti iscrpljivanje prirodnih ili fizičkih resursa, kako bi oni ostali dostupni dugoročno. U skladu s tim, održive politike naglašavaju budući efekat bilo koje politike ili poslovne prakse na ljude, ekosisteme i širu ekonomiju. Koncept često odgovara vjerovanju da će se bez velikih promjena u načinu upravljanja planetom pretrpjeti nepopravljiva šteta.

Kako je zabrinutost zbog antropogenih klimatskih promjena, gubitka biodiverziteta i zagađenja postala sve raširenija, svijet se prilagođava prihvatanjem održivih praksi i politika, prvenstveno kroz implementaciju održivih poslovnih praksi i povećanje ulaganja u zelenu tehnologiju. Samim tim i potreba da se na individualnom nivou doprinese ovom konceptu, postala je sve veća. 

Brojni su načini kako možemo uticati na naše navike. Pored doma, radno mjesto je mjesto gdje provodimo veći dio svog vremena. Da bi smo naše navike učinili održivim, evo nekoliko ideja.

Korištenjem manjih količina papira pa i recikliranog papira spašavamo do 17 stabala. Ako je apsolutno potrebno, preporučljivo je printanje na obje strane i korištenje manjeg fonta radi uštede prostora na papiru. Za izradu jedne tone papira potrebno je 24 stabla, što je oko 200.000 listova? Moguće je koristiti komad papira jedan ili dva puta, ali ga je moguće reciklirati  pet do sedam puta. 

Isključeni kompjuteri, mašine i elektronski uređaji ne bi trebali ostati u stanju pripravnosti jer tako i dalje troše energiju. Globalno gledano, „standby“ potrošnja i poslovna i privatna, čini 2% ukupne potrošnje električne energije i 1% emisije CO2. Ovo možda ne zvuči puno, ali obzirom da se ova snaga ne koristi i jednostavno curi, to je rasipanje.

Veoma je poželjno predlagati i poticati ideje o održivim inicijativama u svom okruženju poput zajedničkog korištenja automobila ili vožnje biciklom do posla, recikliranja i sl. Prijedlog  radnog dana od kuće barem jednom sedmično, uštedjelo bi na transportu, kao i smanjili emisije ugljika.

Donošenje svoje hrane na posao minimizira se kupovina proizvoda za ponijeti. Upotreba plastike, stiropora, kartona i drugih vrsta kontejnera za hranu za ponijeti ima značajan uticaj na divlje životinje. Statistike pokazuju da je plastični otpad, uključujući otpad iz plastičnih kontejnera za hranu, negativno uticao na preko 700 morskih vrsta, uključujući tuljane, morske kornjače i ribe.

Biljke za stolom u kancelariji ne samo da pomažu u uljepšavanju radnog prostora, već pomažu i u uklanjanju zagađivača iz zatvorenog prostora. Fikus Benjamin može pomoći u suzbijanju nivoa formaldehida, ksilena i toluena. Svekrvin jezik-jedna od najizdržljivijih biljaka idealna je za spavaću sobu jer kisik ispušta noću pa može osigurati kvalitetan san. Aloa vera je odlična za filtriranje zraka od formaldehida, ksilena, benzena, toluena i trikloretilena. Bambus palma pročišćava zrak od benzena, trikloretilena, formaldehida, ksilena i toluena.

Rad u neboderu ili kancelariji na više spratova doprinosi i okolišu i zdravlju ukoliko se ne koristi lift nego stepenice.

Iako se čini da ovo malo ili neznatno doprinosi održivosti u cjelini, naše navike su itekako važne i utiču u velikoj mjeri na promjenu svijesti pojedinaca i društva u cjelini. 

https://globalgreenfamily.com/simple-hacks-for-eco-friendly-life/

https://www.wwf.org.uk/updates/top-20-tips-workplaces-sustainable

https://www.sensorfact.eu/blog/standby-power-what-is-it-and-how-can-you-prevent-it/

https://8billiontrees.com/trees/how-many-pieces-of-paper-in-a-tree/