Čista, obnovljiva i održiva energija za svaki dom i radno mjesto!

Paket energetske podrške EU za Zapadni Balkan najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom svoje posjete regionu u oktobru 2022. godine.  Njime se za region izdvaja ukupno m...Paket energetske podrške EU za Zapadni Balkan najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom svoje posjete regionu u oktobru 2022. godine.  Njime se za region izdvaja ukupno milijardu eura i to pola milijarde eura trenutne pomoći i pola milijarde srednjoročne i dugoročne podrške.  

Od 70 miliona eura trenutne pomoći dodijeljenih Bosni i Hercegovini, 50 miliona eura je namijenjeno za ublažavanje efekata visokih cijena. Najugroženije porodice trebale bi dobiti novčanu isplatu putem institucija socijalne zaštite u FBiH, RS i Brčko distriktu. Dodatnih 10 miliona eura bit će isplaćeno za poboljšanje energetske efikasnosti 4.000 stambenih zgrada, dok je još 10 miliona eura namijenjeno za oko 400 mikro, malih i srednjih preduzeća koja se suočavaju s izazovima uslijed energetske krize.  

Srednjoročna i dugoročna podrška za energetsku tranziciju bit će dostupna kroz grantove u iznosu od devet milijardi eura u okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) EU za Zapadni Balkan, za koji se očekuje da će donijeti dodatnih 20 milijardi eura investicija. Ovi grantovi će podržati energetsku tranziciju kroz podršku izgradnji projekata obnovljivih izvora energije i nadogradnju sistema za prenos električne energije, centralnog grijanja i šema energetske efikasnosti za stare stambene zgrade. Također će podržati energetsku sigurnost, kroz unapređenje infrastrukture za gas i električnu energiju, uključujući interkonektore. Paket energetske podrške može biti polazna tačka za energetsku tranziciju u BiH.