Jednostavnim koracima do manje plastike!

Svjetski dan ponovnog punjenja je globalna kampanja podizanja svijesti javnosti osmišljena da ubrza prelazak sa plastike za jednokratnu upotrebu na sisteme za ponovnu upotrebu, u ovom slučaju ponovn...Svjetski dan ponovnog punjenja je globalna kampanja podizanja svijesti javnosti osmišljena da ubrza prelazak sa plastike za jednokratnu upotrebu na sisteme za ponovnu upotrebu, u ovom slučaju ponovno punjenje. Naime, globalna koalicija više od 400 organizacija, zahtijeva od pet najvećih svjetskih zagađivača plastikom i vlada da pređu na višekratnu ambalažu te da se obavežu na transparentne, ambiciozne i odgovorne sisteme ponovne upotrebe i ponovnog punjenja. 16.06. je jedan od novijih datuma u eko kalendaru kada se organizuju akcije širom svijeta I šalje poruka da je neophodno zajedničko djelovanje na poduzimanju mjera i sprečavanju zagađenja plastikom. Ideja da se pruži pomoć ljudima da žive s manje otpada, nastala je iz potrebe da se stvori val promjena i pokaže ostatku svijeta da su rješenja za zagađenje plastikom ovdje,  i da zajedno možemo sačuvati našu okolinu, okeane i zajednice za budućnost bez plastike.

Zašto nam je to potrebno!? Naša kultura bacanja zagađuje planetu i iz tog razloga moramo pronaći načine da smanjimo korištenje plastike za jednokratnu upotrebu. Globalno, svake godine koristimo milione tona plastike, a od 5 do 13 miliona tona plastike završi u svjetskim okeanima. Većina plastičnih predmeta nikada u potpunosti ne nestane nego se raspadaju na sve manje i manje komade.  Mikroplastika je rezultat tog raspadanja i može ući u ljudsko tijelo udisanjem i apsorpcijom, a potom se akumulirati u organima. Mikroplastika je pronađena u našim plućima, jetri, slezeni i bubrezima, a studija je nedavno otkrila mikroplastiku u posteljici novorođenčadi. Potpuni obim uticaja ovoga na ljudsko zdravlje još je nepoznat. Obzirom da postaje jasno da ne možemo reciklirati 390 miliona tona koje smo proizveli samo u 2021., hitno se moramo prebaciti sa naše kulture jednokratne upotrebe na održiviju, kružnu budućnost, s ponovnom upotrebom i dopunom. Obzirom da svake godine stvaramo više od 300 miliona tona plastike, zanimljiv je podatak da je polovina ovoga za jednokratnu upotrebu. Globalno, manje od 2% ambalaže je za višekratnu upotrebu, a manje od 10% plastike koju koristimo je ikada reciklirano. To su samo razlozi više da u svojoj sredini iniciramo mogućnost ponovnog punjenja ukoliko već ne postoje. To je jedan od načina da reduciramo korištenje plastike za jednokratnu upotrebu. Evo šta možemo uraditi! Potražiti stanice za punjenje tečnih deterdženata. Natočiti vodu iz sigurnih slavina u svoju bocu. Tražiti od lokalnih prodavaca da pređu na sistem “ponovno punjenje”. 

Mobiliziranjem lokalne zajednice da stvori promjene u svojoj sredini, osnažuju se i potiču lokalne vlasti da se pozabave plastikom za jednokratnu upotrebu i uvedu lokalizirani sistemi ponovne upotrebe, a kako je u narednih 10 godina, najavljen porast proizvodnje plastike za čak 40 posto, pri čemu se najveći dio porasta proizvodnje odnosi se na jednokratnu plastiku i plastičnu ambalažu, pretpostavlja se da će to pogoršati klimatsku krizu jer plastika nastaje od fosilnih goriva. 

U samo  godinu dana, emisije stakleničkih plinova u proizvodnji plastike jednake su emisijama rada 189 elektrana na ugalj (od 500 megavata), a proizvodnja, korištenje i odlaganje plastike uzrokuju toksično zagađenje štetno za ljude i planet. Toksične hemikalije koje se nalaze u plastičnoj ambalaži i proizvodima za svakodnevnu upotrebu uzrokuju nepopravljivu štetu okolišu, divljim životinjama i ljudskom zdravlju. Plastika je suštinski toksična, a vlade imaju odgovornost zaštititi ljude od toksičnosti tako što mogu tražiti od  korporativnih zagađivača da preuzmu odgovornost za zagađenje koje uzrokuju. Ankete provedene u 28 velikih zemalja pokazale su da većina ljudi (85 posto) smatra kako bi proizvođači i trgovci trebali preuzeti odgovornost za smanjenje, ponovnu upotrebu i recikliranje plastične ambalaže.