Održivo vrtlarstvo za održivu budućnost

Može li vrtlarstvo biti održivo? Održivo vrtlarstvo je teško definisati jer se radi više o konceptu ‘koji je koristan za okoliš na način da se prirodni resursi ne iscrpe i ne nanese ekolo...Može li vrtlarstvo biti održivo?

Održivo vrtlarstvo je teško definisati jer se radi više o konceptu ‘koji je koristan za okoliš na način da se prirodni resursi ne iscrpe i ne nanese ekološka šteta’. Takav pristup nastoji izbjeći stvaranje viška otpada i minimizirati negativan utjecaj vrtlarstva na lokalni ekosistem. Metode koje je moguće koristiti mogu višestruko utjecati na kućni budžet kao i „zeleni“ odgoj djece. Neke od tih metoda imaju višestruke benefite kako na individualnom nivou tako i šire. Možda se ne radi o nekim velikim pomacima za čovječanstvo ali svakako nisu zanemarivi njihovi učinci. 

Jedan od načina uštede vode je odabir biljaka koje ne zahtijevaju puno vode. Postavljanje biljaka sa istim potrebama za vodom na isto mesto rezultira izbjegavanjem pretjeranog zalijevanja nekih, a nedovoljnog zalijevanja drugih biljaka. Odabir trajnica poput lavande ujedno može biti i važno oprašivačima. Još jedna od metoda je sakupljanje kišnice. Usmjeravanje oluka i odvodnih kanala prema biljkama doprinosi uštedi vode, kao i zalijevanje samo kada je potrebno (više biljaka umire od prekomjerne hidratacije, nego od dehidracije). Smanjenje rasipanja vode jedan je od najjednostavnijih načina na koji vrt može postati održivijim. Prosječnom travnjaku potrebno je samo oko centimetar vode sedmično, a mnoge bašte mogu uspjeti i uz minimalno zalijevanje. Većina stručnjaka takođe preporučuje korištenje crijeva ili sistema za navodnjavanje kap po kap, umjesto sistema prskalica, jer oni imaju manji gubitak vode zbog isparavanja. Crijeva i sistemi za navodnjavanje kap po kap također daju veću kontrolu kako  bi se osiguralo da voda ne otiče direktno na trotoare ili u odvode. Još jedan od načina je postavljanje sistema bačvi za kišu za prikupljanje vode i kontrolu oticanja. Ova metoda je posebno korisna u klimatskim uvjetima s promjenjivim vremenom koje mogu imati duže periode kiše i suše. Pored ove značajne metode, tu su i brojne druge koje mogu uljepšati vrt, a imati i ekološki pečat. Stare posude mogu se pretvoriti u saksije, a iskorišten prostor za kompost može se višestruko vratiti. On bi mogao obezbjediti  izvor tla bogat hranjivim tvarima tokom cijele godine koji bi bio sjajan za uzgoj vlastitog voća, povrća i začina, pri čemu se koristi manje pakovanja i pravi manje troškova. Odabir lokalnih vrsta drveća i grmlja za svoj vrt mogu imati višestruku korist. Moguće je umanjiti račune za klimatizaciju uzgojem autohtonog drveća koje bi stvaralo hlad ljeti, a sadnja autohtonih biljaka znači da manje invazivnih vrsta i korova može napredovati. Biljke prilagođene klimi rastu i jače uz manje održavanja. Izbjegavanje gnojiva i pesticida čini bezbjednijim travnjak i baštu . I na kraju podučavajte svoju djecu o važnosti ekološke osvještenosti i našeg doprinosa okolišu.