Reforme javne uprave

Najčešća asocijacija stanovnicima BiH, kada se spomene javna uprava, jesu šalteri u javnim institucijama, poput onih u općinama, i pribavljanje različitih dokumenata.

Scena prva – Potreban vam je određeni dokument. Idu sljedeći koraci: otiđite na šalter broj 2, zatim u sobu 15 da dobijete potpis, nakon toga u sobu 27 da dobijete pečat, i, da bi dokument bio važeći, sud vam mora izdati posebnu potvrdu, za koju također morate obići nekoliko šaltera i kancelarija.

Scena druga – Potreban vam je određeni dokument. Odete do najbliže javne službe, podnesete zahtjev i za dan-dva dobijete traženi dokument na istom tom šalteru. Za predaju zahtjeva i preuzimanje dokumenta treba vam svega nekoliko minuta.

Reforma javne uprave podrazumijeva prelazak sa scene prve na drugu scenu. Ona također podrazumijeva smanjenje broja ljudi zaposlenih u administraciji, pri čemu bi oni koji bi ostali zaposleni svoj posao radili efikasnije.

Shodno tome, smanjuje se iznos sredstava potrebnih za plaćanje administracije, a ušteđena sredstva usmjeravaju se u obrazovanje, zdravstvo, socijalni sektor i slično, kako bi se dodatno poboljšao kvalitet usluga koje se pružaju u tim sektorima.

Međutim, pribavljanje dokumenata nije jedini segment javne uprave, mada je on najvidljiviji za stanovništvo. Pod reformom javne uprave podrazumijeva se i unapređenje rada s ciljem smanjenja korupcije u različitim agencijama. Poboljšanje rada različitih inspekcijskih tijela još je jedan od značajnijih ciljeva ove reforme. Čak se i reforma policije, o kojoj se mnogo govorilo prethodnih godina, može smatrati dijelom reforme javne uprave u širem smislu, budući da je njen glavni cilj povećanje sigurnosti života i imovine svih stanovnika BiH. To je jedan od osnovnih preduvjeta za normalan život.

Reforma javne uprave treba pomoći i poduzetnicima da povećaju konkurentnost svojih proizvoda. U tom smislu unapređuje se rad Uprave za indirektno oporezivanje uvođenjem informacionog sistema, kao i rad Ureda za veterinarstvo, Uprave za zaštitu bilja, Instituta za mjeriteljstvo i drugih sličnih organa uprave, koji garantiraju da proizvodi iz BiH zadovoljavaju evropske standarde kvaliteta.

Show Buttons
Hide Buttons