Strategija za Zapadni Balkan

Strategija EU za Zapadni Balkan. Na prvi pogled sadrži “krupne“, ali i vrlo nerazumljive i apstraktne riječi. Iza njih se, u suštini, nalazi niz vrlo konkretnih zadataka koje moraju ispuniti svih šest zemalja Zapadnog Balkana kako bi postale punopravne članice EU.

Što je najvažnije, realizacija ovih zadataka će na vrlo konkretan način doprinijeti znatno kvalitetnijem životu ljudi ove regije.

Ilustracije radi, jedna od mjera je saobraćajna povezanost. Naprimjer, Od Sarajeva do Beograda vam trenutno treba oko pet sati vožnje automobilom. U zemljama EU za isto to vrijeme mogu se prijeći znatno veće razdaljine od one između te dvije prijestolnice. Dostizanje evropskih standarda u ovoj oblasti koristilo bi poduzetnicima, kao i onima koji naprosto žele putovati.

Ukidanje troškova roaminga među telekom-operaterima unutar zemalja regije još je jedna od vrlo konkretnih zadaća navedenih u strategiji. Ne treba ni napominjati da bi se time znatno smanjili telefonski računi svih korisnika usluga mobilne telefonije u regiji.

Vladavina prava, sigurnost i migracije, društveno-ekonomski razvoj, saobraćajna i energetska povezanost, digitalna agenda, pomirenje, kao i dobrosusjedski odnosi – to su zadaci koje je EU postavila pred države Zapadnog Balkana. Jasno je rečeno da je EU spremna prihvatiti ove države kao svoje članice, ali tek kada ovih zadaci budu obavljeni. Brzina prijema zavisi isključivo od toga koliko će brzo nadležni organi u svakoj od zemalja ispuniti postavljene zadatke.