EU ambasador Sattler danas u Mostaru uručio zaštitnu opremu za medicinske radnike u HNK

U sklopu podrške Evropske unije borbi protiv korona virusa u Bosni i Hercegovini, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler uručio je danas u Mostaru ...

U sklopu podrške Evropske unije borbi protiv korona virusa u Bosni i Hercegovini, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler uručio je danas u Mostaru značajne količine medicinske opreme.

Oprema u vidu zaštitnih rukavica, maski, kapa i zaštite za obuću uručena je Upravi za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), a biće dostavljena medicinskim ustanovama u kantonu.

Ambasador Johann Sattler je istakao  da je Evropska unija mnogo puta do sada pokazala solidarnost sa Bosnom i Hercegovinom. „Nastavljamo sa isporukom zaštitne medicinske opreme u cijeloj zemlji. Sa najvećim brojem zaraženih u Federaciji, ovaj kanton je u posebno teškoj situaciji. Zato mi je drago što možemo dati svoj doprinos medicinskim radnicima koji su na prvoj liniji odbrane od korona virusa”, izjavio je ambasador Sattler.

Evropska unija je do sada za ovaj kanton isporučila opremu u vrijednosti od preko 50.000 eura. Ukupna  vrijednost medicinske opreme za ovaj kanton, kroz program EU pomoći BiH u borbi protiv korona virusa,  iznosiće oko 300.000 eura, a uskoro se očekuje isporuka 7 respiratora, 1 rendgen aparata i dodatne  zaštitne medicinske opreme. Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg je rekao: “Ovo je samo dio sveukupne pomoći koju će Evropska unija solidarno dati BiH , a samim time i našoj županiji koja je najpogođenija županija u Federaciji BiH. Ovo nam puno znači, s obzirom da mi imamo četvrtinu ukupno uposlenih zdravstvenih radnika u Federaciji, a ova oprema će biti raspoređena u 12 Domova zdravlja i 3 bolnice“.

Evropska unija je izdvojila 7 miliona eura za pomoć BiH u borbi protiv COVID-19, a oprema se isporučuje u saradnji sa UNDP BiH. Isporuka zaštitne medicinske opreme trenutno se isporučuje medicinskim ustanovama na teritoriji cijele Bosne i Herzegovine. U narednim danima očekuje se veća isporuka EU donirane medicinske opreme u vidu respiratora, rentgen aparata, EKG i ultrazvuk aparata.