EU ProLocal program: Prevencija je ključna u borbi sa poplavama

Preduzeće iz Laktaša spremno dočekalo poplave koje su proteklih dana pogodile ovu opštinu. Poduzeli definisane mjere iz akcionog plana za slučaj rizika od poplava. Izradu ovog plana omogućile su Evropska unija i Vlada Njemačke kroz EU ProLocal. U okviru podrške oporavku od poplava iz 2014. godine, EU ProLocal je pomogao 28 bh. preduzeća da izrade […]

Preduzeće iz Laktaša spremno dočekalo poplave koje su proteklih dana pogodile ovu opštinu. Poduzeli definisane mjere iz akcionog plana za slučaj rizika od poplava. Izradu ovog plana omogućile su Evropska unija i Vlada Njemačke kroz EU ProLocal.

U okviru podrške oporavku od poplava iz 2014. godine, EU ProLocal je pomogao 28 bh. preduzeća da izrade akcione planove za slučaj rizika od poplava. Preduzeća su identifikovala interne slabosti u zaštiti radnika, infrastrukture i opreme i definisali niz koraka koje je potrebno poduzeti nakon što se ustanovi opasnost od poplava. To, između ostalog, uključuje plan evakuacije radnika, procedure za izmještanje opreme i proizvoda, zaštitu objekata od vode, itd. „Prepoznali smo i otklonili slabosti i nedostatke podizanjem opreme, mašina, gotovih proizvoda kao i poluproizvoda u kompletnom pogonu na bezbjednu visinu, te izgradnjom potpornog zida oko preduzeća na mjestima gdje smo ranije imali prodor vode. To se sada pokazalo kao efikasna mjera u preveniranju šteta od poplava i nemilog iskustva iz 2014. godine“, izjavio je Vedran Koprena, vlasnik preduzeća Bravarija Pile d.o.o. iz Laktaša.

Program je izradio i Vodič za prevenciju i odgovor na poplave za mala i srednja preduzeća u BiH koji daje praktične preporuke o mjerama za sprječavanje ili umanjivanje štete nastale od poplava, kao i za osiguranje brzog oporavka. Ovaj vodič je dostupan na  web stranici Programa www.eu-prolocal.ba.

Podržan i dalji razvoj preduzeća

Evropska unija je kroz EU ProLocal dodijelila bespovratna sredstva u iznosu od 4 miliona eura s ciljem poboljšanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Skoro jedan milion ovih sredstava dobila su preduzeća koja su pretrpjela štete od poplava u 2014. godini. Tako je modernizovan proizvodni proces i proširena paleta proizvoda, što je preduzećima omogućilo izlazak na nova tržišta i povećanje udjela na postojećim.

Prijedorčanka je uspostavila novu proizvodnu liniju za sjeckanje povrća, koja joj je omogućila plasman smrznutih proizvoda. Armako iz Prnjavora je tržištu predstavilo novitet, pokrenuvši proizvodnju 14-metarskog šipa koji je nezamjenjiv u velikim infrastrukturnim projektima. Nabavka savremene industrijske mehanizacije donijela je novi kvalitet i brzinu obrade žitarica brčanskog Euroinvesta, kao i nasada lješnjaka preduzeća Eko Bosanska Posavina iz Dervente. Automatizovan je proces plastifikacije metala Bravarije Pile iz Laktaša, kao i proces pakovanja sadnog materijala Sjemenarne iz Širokog Brijega, nakon što su poplave u drugim dijelovima BiH onemogućile ovom preduzeću naplatu od klijenata i nove narudžbe.

„Ova preduzeća su se, ne samo oporavila od posljedica poplava, već i premašila obim poslovanja iz perioda prije poplava. Uvođenje inovacija u poslovanje i lansiranje noviteta na tržište koje smo pomogli kroz EU ProLocal, rezultiralo je otvaranjem blizu 90 novih radnih mjesta”, naglasio je Richard Maša, šef Odjela za saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH.

EU ProLocal podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a finansiraju ga Evropska unija sa devet i Vlada Njemačke sa četiri miliona eura, a implementira njemački GIZ.