Evropska unija kroz Kreativnu Evropu podržava razvoj Sarajevo Film Festivala i bh. kulture

Sarajevo Film Festival jedan je od najboljih primjera kako Kreativna Evropa, najveći program Evropske unije za podršku razvoja audio-vizuelnog i kreativnog sektora, podržava jačanje i rast ovih in...

Sarajevo Film Festival jedan je od najboljih primjera kako Kreativna Evropa, najveći program Evropske unije za podršku razvoja audio-vizuelnog i kreativnog sektora, podržava jačanje i rast ovih industrija, razvoj talenata i kreativnosti kao i osnaživanje evropskog identiteta, kulture i vrijednosti. Obilježavajući dugogodišnju uspješnu saradnju Kreativne Evrope i Sarajevo Film Festivala, Ured Evropske unije u BiH organizuje niz aktivnosti kako bi se istakle ove snažne veze te značaj Festivala za kulturnu saradnju, povezivanje talenata i jačanje lokalne ekonomije.

Upoznao sam mnogo inspirativnih ljudi u Bosni i Hercegovini čiji talenat i kreativnost prevazilaze sve granice i utječu na ljude širom svijeta. U zemlji bogatoj historijom, raznolikošću i talentima, programi poput Kreativne Evrope imaju savršenog smisla i mogu biti od izuzetne koristi građanima BiH i kulturnim institucijama. Kultura je važan dio identiteta i vrijednosti Evropske unije koje doprinose osnaživanju kulturnog naslijeđa i razvoju kulturnih i kreativnih sektora širom Evrope i Bosne i Hercegovine,” rekao je ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH koji narednih dana učestvuje u brojnim festivalskim događajima.

Ambasador Sattler će se pridružiti i Mladim evropskim ambasadorima 12. avgusta, na panel diskusiji posvećenoj regionalnoj saradnji mladih na Zapadnom Balkanu u kojoj će učestvovati mladi umjetnici i kreativci iz regiona.

O važnosti umrežavanja mladih, zajedničkim vrijednostima i razmjeni iskustava govoriće se i u okviru tradicionalnih CineLink Industry dana SFF-a koji ove godine okupljaju 13 mladih profesionalaca iz BiH, Grčke, Hrvatske, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske pod vodstvom nagrađivane rumunske producentice Anamarije Antoci.

Evropska unija je značajno uvećala budžet programa Kreativna Evropa za naredni ciklus sa 1,47 milijardi na 2,44 milijarde eura za period 2021-2027. godine, što otvara više mogućnosti za filmsku industriju, kulturu i umjetnost. Hiljade talentiranih umjetnika širom Evrope i BiH, moći će se približiti novoj publici i promovisati kulturne i jezičke raznolikosti. Kreativna Evropa također omogućava otvaranje novih radnih mjesta i jačanje ekonomije.

Sredstva Kreativne Evrope dostupna su kreativnom i kulturnom sektoru u BiH od 2014. godine. Do sada je podržano više od stotinu projekata za koje je odobreno više od 5,5 miliona eura kroz projekte međunarodne saradnje i projekte realizovane u BiH. Učešće organizacija i kulturnih institucija iz Bosne i Hercegovine se godinama povećava, a dobitnici sredstava, pored SFF-a, uključuju OKC Abrašević iz Mostara, Muzej savremene umjetnosti RS iz Banje Luke, Centar za kulturu Trebinje, Studio teatar Zenica, Centar za obrazovanje i kulturu Akademija iz Čapljine te brojne produkcijske kuće i druge kulturne institucije i organizacije.

Tokom trajanja Sarajevo Film Festivala, od 14-16. avgusta 2023. godine, od 10:00-13:00 i 14:00-17:00, u Hotelu Evropa će biti predstavljen info štand Deska Kreativne Evrope u BiH koji će svim zainteresovanim posjetiocima nuditi informacije o ovom programu Evropske unije. Uloga Deska Kreativne Evrope u BiH je da kroz aktivnu saradnju promoviše program te usmjerava aplikante za pripremu visokokvalitetnih projektnih prijedloga.

Informacije o otvorenim pozivima i učešću u ovom programu Evropske unije su dostupne na web stranici Deska Kreativna Evropa BiH: https://kreativna-europa.ba/