Konkretni rezultati EU ProLocal programa: BH preduzeća posluju po međunarodnim standardima

Četiri miliona eura bespovratnih sredstva Evropske unije dodijeljenih za 57 malih i srednjih preduzeća i 25 razvojnih partnerstava omogućila su, pored ostalog, i međunarodnu certifikaciju za 23 bh. preduzeća. Certifikacija je podigla kvalitet njihovog poslovanja na međunarodni nivo otvarajući im vrata novih tržišta. Preduzeću Sur-Tec Eurosjaj iz Konjica je certifikat ISO/TS 16949:2009 omogućio pružanje nove usluge u automobilskoj […]

Četiri miliona eura bespovratnih sredstva Evropske unije dodijeljenih za 57 malih i srednjih preduzeća i 25 razvojnih partnerstava omogućila su, pored ostalog, i međunarodnu certifikaciju za 23 bh. preduzeća. Certifikacija je podigla kvalitet njihovog poslovanja na međunarodni nivo otvarajući im vrata novih tržišta.

Preduzeću Sur-Tec Eurosjaj iz Konjica je certifikat ISO/TS 16949:2009 omogućio pružanje nove usluge u automobilskoj industriji. Radi se o izradi metalnih prevlaka za dijelove vozila.

„Većina naših ključnih kupaca radi za autoindustriju, pri čemu je upravo ovaj standard uslov za sklapanje novih poslova. Kupci zahtijevaju garanciju kvalitete proizvodnje, standardizaciju rada i transparentnost cijena, a ovaj certifikat upravo to pruža”, kaže Aida Badžak, finansijska direktorica ovog konjičkog preduzeća, lidera na bh. tržištu u oblasti površinske zaštite metala. „Više od 200 tačaka standarda definiše kako treba izgledati proces proizvodnje kako bismo dobili najvišu kvalitetu proizvoda. Zato smo sada u poziciji odgovoriti zahtjevima za metalne prevlake“, zaključuje Badžak.

Podrškom certifikaciji preduzeća, Evropska unija je bespovratnim sredstvima dodijeljenih kroz EU ProLocal, doprinijela jačanju kvalitete poslovanja malih i srednjih preduzeća i povećanju njihove efikasnosti.

„Rad u skladu sa međunarodnim standardima važan je faktor za održiv ekonomski razvoj u BiH koji Evropska unija podržava. Preduzeća su se obavezala na jačanje sistema kontrole kvalitete proizvoda i usluga i uvela efikasniji nadzor procesa i troškova poslovanja što, bez sumnje, vodi ka novim tržištima i novim radnim mjestima“, ističe Richard Maša, šef Odjela za saradnju u  Delegaciji Evropske unije u BiH.

Certifikacija sistema, proizvoda i radnika

23 bh. preduzeća iz sektora metaloprerade, drvoobrade i agrobiznisa ispunila su uslove za sticanje ukupno 45 certifikata iz različitih oblasti. Tako je 14 preduzeća steklo certifikate upravljanja kvalitetom, koji omogućava bolje poslovanje kroz rast radne efikasnosti i kvalitete proizvoda i usluga, te smanjenje troškova i grešaka u radu, dok je 10 preduzeća prošlo kroz postupak certifikacije za CE oznaku. CE oznaka garantuje EU kvalitet proizvoda od metala i metalnih konstrukcija, te je ovim preduzećima omogućila izvoz na ovo atraktivno tržište.

Izvozu na EU tržište teži i preduzeće Pavković Paneli iz Širokog Brijega, a u završnoj fazi su pregovori sa Njemačkom, Slovenijom i Hrvatskom oko izvoza panela izrađenih u skladu sa standardom kvalitete za zvučnu i toplinsku izolaciju ISO 12567-1.

Preduzeća su stekla i certifikate u oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i zaštite na radu, čime će se smanjiti broj povreda i povećati produktivnost u radu.

Primjena međunarodnih standarda kvalitete je postala ključni uslov za učešće preduzeća u mnogim globalnim lancima vrijednosti. Stoga smatramo da su sredstva dodijeljena kroz EU ProLocal investicije u dugoročno opredjeljenje preduzeća kontinuiranom napretku, poslovnoj konzistentnosti i zadovoljstvu kupaca“, ističe EU ProLocal Grant menadžer, dr. Gligor Stojkov.

EU ProLocal podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a finansiraju ga Evropska unija sa devet, i Vlada Njemačke sa četiri miliona eura, a implementira njemački GIZ.