Konkretni rezultati: EU ProLocal Programa Inovacije i noviteti na bh. tržištu

Četiri miliona eura bespovratnih sredstva dodijeljena za 57 malih i srednjih preduzeća i 25 razvojnih partnerstava, donijela nove proizvode i usluge na domaće tržište. Bespovratna sredstva omogućila Evropska unija kroz EU ProLocal. Biti prvi proizvođač 14-metarskog šipa u Bosni i Hercegovini veliki je poslovni poduhvat preduzeća Armako iz Prnjavora. Riječ je o građevinskom elementu čija je upotreba nezamjenjiva u […]

Četiri miliona eura bespovratnih sredstva dodijeljena za 57 malih i srednjih preduzeća i 25 razvojnih partnerstava, donijela nove proizvode i usluge na domaće tržište. Bespovratna sredstva omogućila Evropska unija kroz EU ProLocal.

Biti prvi proizvođač 14-metarskog šipa u Bosni i Hercegovini veliki je poslovni poduhvat preduzeća Armako iz Prnjavora. Riječ je o građevinskom elementu čija je upotreba nezamjenjiva u velikim infrastrukturnim projektima poput izgradnje autoputova, građevinskih objekata i mostova. „Od plasiranja novog proizvoda u prvoj polovini septembra 2017. godine do danas, bilježimo pozitivnu reakciju lokalnog tržišta, kao i narudžbe sa tržišta susjednih država, Hrvatske i Srbije“, ističe projektni menadžer preduzeća Milan Blagojević.

Uvođenje ovog noviteta omogućilo je zapošljavanje četiri nova radnika, a ugradnju softvera na postojeću proizvodnu liniju, finansirala je Evropska unija bespovratnim sredstvima dodijeljenim kroz EU ProLocal program. EU ProLocal je zajednički program Evropske unije i Vlade Njemačke, kojim se podržava ekonomski razvoj u BiH.

Evropska unija је kroz bespovratna sredstva stimulisala aktivnost malih i srednjih preduzeća, i pomogla im da upotpune ili modernizuju proizvodne kapacitete. Preduzeća su sada osposobljena da na potrebe kupaca odgovore razvojem novih proizvoda te poboljšaju kvalitet postojećih. Ovim se rješavaju i prepreke koje se odnose na povećanje produktivnosti i izvoza, što donosi zaradu preduzećima, a lokalnim zajednicama nova radna mjesta, rekao je Richard Maša, šef Odjela za saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Šta je sve novo na tržištu

Novitet na bh. tržištu predstavljaju nova pakovanja malih gramaža sjemena i sadnog materijala, preduzeća Sjemenarna iz Širokog Brijega. Ponuda raznovrsnijih formata pakovanja konkretni je rezultat nabavke automatizovane linije za punjenje i pakovanje, za koju je zaposleno i obučeno osam novih radnika. Ova investicija omogućila je preduzeću i da cjelokupni poslovni proces organizuje pod vlastitim krovom. Sve to je uticalo na smanjenje cijene proizvoda, što jača našu konkurentsku poziciju i što naši kupci cijene“, naglašava direktor preduzeća Mario Bošnjak.

Inovativne usluge i novostvoreni kvalitet proizvoda, ulaznica su za nova tržišta i tržišne niše, kao i širenje udjela na postojećim. Tako je preduzeće Javor iz Prijedora inovativnu tehnologiju za graviranje i rezbarenje drveta iskoristilo da tržištu ponudi luksuzne modele namještaja po narudžbi, bolji kvalitet postojećih proizvoda, a srodnim preduzećima uslugu na komercijalnoj osnovi.

Kovan M.I. iz Gračanice je postalo prvo preduzeće u BiH koje koristi robot u procesu zavarivanja. Budući da robot mijenja rad osam varioca, izvršena je i preraspodjela radnih zadataka na tehnički zahtjevnije i one gdje ljudski rad i dalje pruža bolje rezultate. U preduzeću izražavaju zadovoljstvo novim kvalitetom poslovanja, koje je preciznije, produktivnije i ekonomičnije.

Svaka inovacija predstavlja povezivanje tehničkih mogućnosti i potreba tržišta, ističu u tvornici armaturnih mreža Femis iz Posušja. Oni su to postigli instaliranjem nove linije za proizvodnju distancera za oplatu, i postali jedini u BiH sa ovom opremom u tvorničkoj proizvodnji. Nova linija omogućava vrhunski kvalitet i povećan kapacitet proizvodnje ovog elementa. Zaposlena su i educirana četiri nova radnika.

Poticajem za razvoj inovacija i plasman novih proizvoda i usluga, EU ProLocal je podržao konkurentsku prednost domaćih preduzeća. Sa zadovoljstvom bilježimo pozitivne i konkretne učinke programskih aktivnosti širom BiH. Uvođenje inovacija u poslovanje i plasman noviteta na tržište je preduzećima omogućilo rast prihoda od prodaje, otvorilo vrata novim tržištima, kao i stvaranje novih radnih mjesta.”, izjavio je EU ProLocal Grant menadžer, dr. Gligor Stojkov.

EU ProLocal podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a finansiraju ga Evropska unija sa devet i Vlada Njemačke sa četiri miliona eura. Program implementira GIZ.