Kreativno ljeto: Umjetnost, kultura i proslava evropskih zajedničkih vrijednosti širom BiH

Kreativno ljeto Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini, svojevrsna je prilika za istraživanje bh kulturne baštine i upoznavanje sa magičnim svijetom muzeja, fotografije, slikarstva i osta...Kreativno ljeto Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini, svojevrsna je prilika za istraživanje bh kulturne baštine i upoznavanje sa magičnim svijetom muzeja, fotografije, slikarstva i ostalih vidova kreativnosti u različitim sferama života. Od foto-takmičenja, kreativnih radionica, razgovora, turističkih obilazaka pa sve do otkrivanja novih vještina, organizovali smo niz događaja širom BiH s ciljem zajedničkog obilježavanja kreativnog ljeta.

Kulturni i kreativni sektori imaju potencijal za razvoj i promociju baštine, turizma i svih ostalih bogatstava koje Bosna i Hercegovina nudi svojim građanima i posjetiocima. Kako bi mladima približili sve prednosti amaterskog i profesionalnog bavljenja fotografijom, već drugu godinu zaredom organizovane su dvodnevne radionice u Banjaluci, Mostaru, Tuzli i Sarajevu koje su bile prilika za razvoj korisnih vještina, druženje i upoznavanje kulturne baštine. Polaznici radionica također su dobili priliku da učestvuju u  takmičenju najboljih foto-reportaža, a  za sve građane Bosne i Hercegovine je objavljen poziv za Facebook foto-takmičenje na temu promocije kulturne baštine, koji je otvoren do kraja augusta 2021. godine.

Neizostavan dio Kreativnog ljeta su svakako posjete muzejima širom Bosne i Hercegovine i organizovanje edukativnih, zabavnih i interaktivnih programa za najmlađe posjetioce. Stotine mladih kreativaca, zajedno sa kustosima, muzejskim pedagozima i stručnjacima imali su priliku istražiti bogate muzejske građe i saznati nove zanimljive činjenice o kulturnoj baštini koju muzeji čuvaju, te naučiti nove vještine i ispisati vlastite muzejske priče.

I dok mladi istražuju svijet muzeja, građani Mostara, Trebinja, Cazina, Zenice, Sarajeva, Tuzle, Bijeljine i Banjaluke dobili su priliku da na jedan dan postanu turisti u svom gradu te da na ovaj nesvakidašnji način upoznaju svoje sredine i istraže njihova kulturna blaga. Svi oni koji su se oduvijek željeli zaputiti poznatim turističkim rutama i obići mjesta i atrakcije o kojima s ponosom pričaju drugima, dobili su priliku da uz profesionalne turističke vodiče obiđu galerije, spomenike, nauče o arhitekturi svojih gradova i spoznaju svoje sredine na drugačiji način.

Ulaskom u umjetničke galerije otvaraju nam se nove mogućnosti za razumijevanje značaja kulture, umjetnosti i aktivizma za razvoj društva i spoznaju zajedničkih vrijednosti. U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine pogledali smo prvu samostalnu izložbu Selme Selman, međunarodno priznate bh umjetnice, koja predstavlja jedinstven prikaz romske zajednice s ciljem promocije raznolikosti i inkluzije. Samostalnu izložbu koju će svi zainteresovani moći posjetiti do 1.9.2021. godine, će tokom ljeta pratiti i programski događaji usmjereni na umjetnički i aktivistički angažman umjetnice.

Umjetnost i kultura ne žive samo u muzejima, galerijama i ateljeima umjetnika, sveprisutni su, te iako obično nastaju u stvaralačkoj samoći, najsnažnije se ispoljavaju kroz zajednički doživljaj svih onih koji ih cijene.  Od performansa u čast Maka Dizdara na stoljetnoj Radimlji, razgovora o važnosti pomirenja i suživota s mladima tokom Sarajevo Film Festivala do umjetničkih radionica na obalama Une, festivali nam omogućavaju da se na nekoliko sati ili dana izmaknemo iz svakodnevnice, zabavimo, družimo, naučimo nešto novo i uživamo u kreativnom stvaralaštvu, te su najbolji primjer zajedničke proslave kreativnosti.

I na kraju, smiraj tražimo u našim tajnim baštama u Brčkom, Banjaluci, Mostaru i Sarajevu gdje nas očekuje opuštena atmosfera urbanih, tajnih bašti poznatih lokalnih art cafea. Ove radionice nas pozivaju da se konačno odvažimo i ozelenimo naše domove te su prilika za korisne savjete kako to možemo uraditi. Za one sklonije umjetničkom stvaralaštvu, tu su i upute renomiranih umjetnika i slikara o prvim koracima u stvaranju umjetničkog djela, poput nabavke štafelaja i vlastitog pribora za slikanje ili pak posjete stručnim radnjama i kupovine pribora za restauraciju namještaja. Tajne bašte omogućavaju i potpuni predah od aktivnog kreativnog ljeta te obuhvataju i organizovanje nagradnih kvizova u opuštenoj atmosferi ljetnih noći.

Za dodatne informacije o aktivnostima posjetite www.euinfo.ba.

Infografika