Kreativnost bh. umjetnika i nove ideje za evropsku budućnost BiH

U okviru kampanje #KreativnaBiH Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini podržao je brojne festivale, umjetničke kolonije i mentorske radionice u cilju širenja svijesti o važnosti kulture kao jedne od ključnih politika Evropske unije. Nastojeći unaprijediti saradnju u sektoru kulture i kreativnih industrija, kao i saradnju sa brojnim evropskim organizacijama i institucijama, zajedno sa […]U okviru kampanje #KreativnaBiH Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini podržao je brojne festivale, umjetničke kolonije i mentorske radionice u cilju širenja svijesti o važnosti kulture kao jedne od ključnih politika Evropske unije. Nastojeći unaprijediti saradnju u sektoru kulture i kreativnih industrija, kao i saradnju sa brojnim evropskim organizacijama i institucijama, zajedno sa kreativcima širom Bosne i Hercegovini pjevamo, slikamo, glumimo, učimo, stvaramo.

Prelijepa priroda okružuje selo Pecka nedaleko od Mrkonjić grada koje je već drugu godinu dom jednom od najpozitivnijih i najzabavnijih festivala za djecu, ali i za čitave porodice. U cilju očuvanja i osnaživanja veze s prirodom, Pecka festival ponudio je zabavan i edukativan vikend u prirodi, kreativne radionice, pozorišne predstave i zabavnu nauku. Više od 100 najmlađih iz regiona te preko 1000 posjetilaca uživalo je u brojnim zabavnim aktivnostima. Asmir Turčinhodžić, član banjalučkog benda Afrodizijak vodio je radionicu udaraljki za najmlađe posjetioce festivala te vjeruje u interesovanje i želju mladih za muzikom, “Mislim da su ljudi svjesni da dijelimo zajedničko kulturno naslijeđe s Evropom. Više nego ikada svjesni smo šta imamo i čime raspolažemo, samo je potrebno da otvorimo vrata i granice i pokažemo naš talenat,” ističe voditelj radionice.

Četvrtu godinu zaredom, u zaštićenom ambijentu Zlače pod planinom Konjuh održana je Ljetna škola klasične gitare “PrST”. Pod mentorstvom vrhunskih bh. i evropskih gitarista koji zajedno broje stotine nagrada na svjetskim takmičenjima, učenici su imali priliku provesti jedinstveno vrijeme u prirodi i razmjeniti iskustva s kolegama širom Bosne i Hercegovine i regiona koji ne propuštaju ljetnu školu gitare. Boris Tešić, voditelj škole ističe da je velika čast biti motivacijama mladim ljudima, “Mi smo ovdje da pokušamo da ih motivišemo, da im prenesemo znanje i da produbimo njihovu želju za stvaralaštvom i muzikom.”

Jubilarni 55. saziv Međunarodne umjetničke kolonije u Počitelju okupio je domaće i svjetske umjetnike u prelijepom ambijentu historijskog Počitelja kako bi doživjeli jedinstveno kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine i ispoljili svoju kreativnost. Umjetnost i zabava označila je i ovogodišnji umjetnički festival Javorwood, svojevrsni dom kreiranja umjetnosti u prirodnom ambijentu, na olimpijskoj planini Bjelašnici. Javorwood omogućava domaćim i regionalnim kreativcima stvaranje i promišljanje umjetnosti u prirodnom ambijentu, dok tokom festivala nudi brojne radionice, lutkarske predstave, performanse i koncerte za sve generacije.

Dokazujući da su muzeji domovi kulture i bogate baštine, u prostorijama Historijskog i Zemaljskog muzeja u Sarajevu  i Zavičajnog muzeja u Konjicu najmlađi posjetiocu su imali priliku postati kustosi na dan, istražiti bogate postavke i ispoljiti kreativnost nadahnuti kulturnim naslijeđem. Objedinjavanjem prirodne i umjetnosti bh. kreativci su uspjeli pokrenuti izuzetno pozitivne inicijative širom Bosne i Hercegovine kako bi doprinijeli očuvanju zajedničkog kulturnog naslijeđa i promovisali nove, pozitivne ideje i saradnje za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.