Kvalitetno obrazovanje, zapošljavanje i poduzetništvo za snažniju ekonomiju BiH

Evropska unija kontinuirano podržava kvalitetno obrazovanje, ekonomski razvoj i mogućnosti za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini u nastojanju da se unaprijede životni standardi i kvaliteta života građana. Kroz dugogodišnju podršku i partnerstva sa lokalnim zajednicama i civilnim društvom unaprijedili su se mehanizmi lokalnih vlasti kako bi pružili konkretne odgovore za svakodnevne probleme građana. Novi poslovi, […]Evropska unija kontinuirano podržava kvalitetno obrazovanje, ekonomski razvoj i mogućnosti za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini u nastojanju da se unaprijede životni standardi i kvaliteta života građana. Kroz dugogodišnju podršku i partnerstva sa lokalnim zajednicama i civilnim društvom unaprijedili su se mehanizmi lokalnih vlasti kako bi pružili konkretne odgovore za svakodnevne probleme građana.

Novi poslovi, učinkovitija lokalna vlast i kvalitetna infrastruktura neophodni su za postizanje boljih rezultata i ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine. Više poslova i mogućnosti za građane, a naročito mlade ljude dio su prioreta Evropska unije.

„Mladi ljudi su spremni i voljni da budu dio procesa evropskih integracija, ali im je potrebna pomoć. Potrebna im je pomoć škola, opština i predstavnika vlasti. Kvalitetno obrazovanje, povezivanje vještina sa potrebama tržišta rada, razvoj poduzetničkog razmišljanja će podržati ekonomski rast države. Kroz podršku koju Evropska unija pruža sektorima obrazovanja i zapošljavanja na lokalnom nivou, nastojimo razviti i primijeniti integrisani pristup. Saradnjom i istinskom željom za rad svih uključenih, i građana i vlasti imat ćemo snažniju vladavinu prava, jaču ekonomiju i bolje životne standarde. Naš zajednički stav o napretku pokazuje da je to moguće i da stvarno može bolje!“, istakao je Khaldoun Sinnoo, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Konferencijom „Može bolje!“ ozvaničen je završetak projekta Lokalni integrisani razvoj te su prikazani uspješni primjeri podrške Evropske unije sektorima obrazovanja i zapošljavanja. Održivi i odgovorni pristup koji su primjenjivale lokalne zajednice kroz ovaj, ali i mnoge druge projekte koji su direktno sarađivali sa lokalnim zajednicama, doveo je do unapređenja životnih standarda i konkretnih rezultata u zajednicama širom Bosne i Hercegovine.

Iskustva i svjedočenja direktnih korisnika programa i projekata koje podržava Evropska unija pokazuju da su građanima ove države neophodni unapređenje kvalitete obrazovanja, nove vještine, poduzetničko promišljanje i pogodno poslovno okruženje kako bi se omogućio stabilan rast i podržao ekonomski rast Bosne i Hercegovine.