Maj 2024. uz Europe House

Proslava Dana Evrope obilježila je naš maj 2024. uz glavnu poruku kako je “Bosna i Hercegovina oduvijek u srcu Evrope” kojom se obilježila 20. godišnjica najvećeg proširenja EU kao i zeleno ...

Proslava Dana Evrope obilježila je naš maj 2024. uz glavnu poruku kako je “Bosna i Hercegovina oduvijek u srcu Evrope” kojom se obilježila 20. godišnjica najvećeg proširenja EU kao i zeleno svjetlo Evropskog vijeća za otvaranje pregovora. 

Aktivnosti povodom obilježavanja Dana Evrope započete su krajem aprila Gala koncertom Betovenove 9. simfonije u organizaciji Ureda EU u BiH, ambasada Belgije, Češke, Mađarske, Poljske, Slovenije, Slovačke i Španije te Narodnog pozorišta i Sarajevske filharmonije. Na koncertu su nastupali solisti iz zemalja članica EU kao i renomirani specijalist dirigent maestro Jan Caeyers iz Belgije. Snimak koncerta emitovan je na BHRT 9. maja.

Tokom maja organizovani su i brojni javni događaji, uključujući dvodnevnu posjetu ambasadora zemalja članica EU Jablanici i Konjicu kroz slogan Srce Hercegovine kako bi se susreli sa domaćim vlastima, organizacijama civilnog društva i mladima i posjetili lokacije od prirodnog i kulturno historijskog značaja. 

Saradnja sa ambasadama zemalja članica Evropske unije naglašena je kroz razgovor sa mladima u kojem su učestvovali učenici sarajevskih gimnazija kako bi iznijeli svoja mišljenja o izazovima i mogućnostima za mlade kroz proces evropskih integracija. Kvizovi znanja organizovani su na 7 lokacija širom zemlje dok su dvije izložbe nazvane Povezani kroz dobro u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, otvorene u Europe House, i predstavile podršku Evropske unije malim i srednjim preduzećima i inovacijama

Tradicionalni Dani evropskog filma, organizovani u saradnji sa kulturnim institutima zemalja članica EU i ambasadama Španije, Češke, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Mađarske i Rumunije, predstavile su 11 evropskih filmskih ostvaranja. 

Vrhunac proslave Dana Evrope bila su četiri sinhronizirana koncerta u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli organizovana u saradnji sa lokalnim muzičkim festivamala. Jedinstvena saradnja predstavila je 19 umjetnika hiljadama građana koji su se okupili da plešu, proslave muziku i Dan Evrope. 

Aktivnosti Europe House nastavljene su s ciljem promocije kulturne kroz slogan #EvropaZaKulturu organizacijom još jednog izdanja Književnog kluba Europe House s Tanjom Stupar Trifunović, dobitnicom Evropske nagrade za književnosti. U saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti organizovano je ovogodišnje izdanja studentskog festivala POP UP!. U saradnji sa Ambasadom Španije i UNESCO-m javnosti je predstavljen dio postavke čuvenog Prado Muzeja. Krajem mjeseca započeto je treće izdanje Sarajevo Photography Festivala koji je predstavio brojne izložbe, interaktivne radionice i razgovore u cilju promocije kulture i mogućnosti za umjetnike. 

Ističući značaj podrške Evropske unije kroz #EUzaBiH, organizovali smo jednodnevnu radionicu za medije i novinare s fokusom na novinarstvo usmjereno na rješenja kako bi podržali osnaživanje lokalnih medijskih profesionalaca. Povodom Svjetskog dana muzeja objavili smo izdanje serijala Moja EU Priča o uspjehu Muzeja Unsko-sanskog kantona dok smo za Svjetski dan pčela objavili priču o uspjehu lokalnije kompanije BeeMed. Također su objavljene dvije uspješne priče kroz EU Periskop, ističući uspjehe Muzeja savremene umjetnosti RS, podržanog kroz EU program Kreativna Evropa kao i priču o revitalizaciji Luke Brčko, jednog od značajnih infrastrukturnih projekata. 

Ističući značaj slogana #NašaPlanetaNašaBudućnost, objavili smo dva izdanja Ekopedije povodom Međunardonog dana biodiverziteta i Evropskog dana parkova

U Kulen Vakufu je otvorena naša putujuća izložba Između četiri zida koja na jedinstven način govori o rodno zasnovanom nasilju. Izložba je premijerno otvorena tokom kampanje za 16 Dana aktivizma 2023 i okviru naših aktivnosti pod nazivom #EUzaTvojaPrava.