Maj uz EUIC

U maju smo obilježili i proslavili Dan Evrope – najvažniji praznik Evropske unije sa građanima širom Bosne i Hercegovine! “Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope” snažna je poruk...

U maju smo obilježili i proslavili Dan Evrope – najvažniji praznik Evropske unije sa građanima širom Bosne i Hercegovine!

“Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope” snažna je poruka koja je obilježila proslavu čvrstih veza Evropske unije i Bosne i Hercegovine, na prvi Dan Evrope koji BiH slavi kao zemlja kandidat za članstvo u EU. Proslavu smo započeli na ulicama Sarajeva uz Sarajevo Drum Orchestra i talentovanim mladim plesačima. Brojne znamenitosti širom zemlje osvijetljene  bojama zastave Evropske unije – Kastel u Banjaluci, Stari most u Mostaru, tvrđava Stari grad u Travniku, Plivski vodopad u Jajcu i Gradska vijećnica u Brčkom – kao simboli našeg zajedničkog naslijeđa i vrijednosti  koje predstavljaju jedinstvo. Razgovarali smo i sa talentovanim vloggerima “Made of Us” iz Evropske unije i regiona. 

Hiljade građana okupilo se kod Vječne vatre, ispred Europe House – novog centra Evropske unije za događaje, diskusije i izložbe, na proslavi za pamćenje uz energične nastupe Helem Nejse, Zostera, Lake i Lele, Aide Aršić Mušanović, Marije Šestić i Nedima Bašića. 

Dani evropskog filma, organizovani u saradnji sa EUNIC i ambasadama zemalja članica EU u BiH održani su u renomiranom sarajevskom kinu Meeting point od 10. do 19. maja. Dane filma otvorila je projekcija švedskog filma Hladni slučaj (2019) povodom Švedskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Nakon događaja u Sarajevu, aktivnosti povodom Dana Evrope su nastavljene u Travniku i Jajcu gdje su se proslavila postignuća mladih, civilnog društva i poduzetnika, kao i koncert klasične muzike talentovanih mladih travničkih umjetnika. Povodom obilježavanja Dana Evrope i Evropske noći muzeja, 13. maja je u Banjaluci održan koncert Konstrakta i Zemlja Gruva i Letu Štuke ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. U Tuzli i Mostaru održani su događaji Eurovisionaries, kviz o Evropskoj uniji kao i karaoke. Aktivnosti povodom obilježavanja Dana Evrope predstavili smo i kroz tradicionalni video kako bi se zahvalili svim građanima na podršci i učešću u proslavi Dana Evrope!

Naglašavajući da je #NašaPlanetaNašaBudućnost, objavili smo 2 izdanja Ekopedije objašnjavajući Značaj Svjetskog dana pčela i Svjetskog dana biodiverziteta. 

Prikazujući uticaj #EUzaBiH – podrške Evropske unije i nove mogućnosti za saradnju, objavili smo izdanje Prijavite se! infografike najavljujući nove pozive za podršku razvoja i digitalizacije poljoprivrednog sektora. 

Obilježavajući #EvropskuGodinuVještina i ističući značaj #EUZaKulturu, u saradnji sa talentovanom i renomiranom crnogorskom umjetnicom Andrijanom Vešović – Zombijanom, organizovali smo dvije izložbe i radionice u Sarajevu i Banjaluci i prikupili više od 6200 KM za podršku lokalnim sigurnim kućama za žene. 

Hvala vam što ste nam se pridružili ovog majaa! Radujemo se još jednom mjesecu druženja sa bh građanima!