Mediji za ljudska prava – Ljudska prava za medije

U cilju poticanja otvorene rasprave sa medijskim djelatnicima o najvećim poteškoćama koje suočavaju u svakodnevnom radu, u okviru kampanje EU za Tvoja Prava, Info centar Evropske unije u Bos...U cilju poticanja otvorene rasprave sa medijskim djelatnicima o najvećim poteškoćama koje suočavaju u svakodnevnom radu, u okviru kampanje EU za Tvoja Prava, Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizovao je prvu od tri diskusije o pravima novinara danas u Sarajevu.

„Pitanje slobode medija nije samo prisutno u Bosni i Hercegovini i regionu, već i unutar Evropske unije. Slobodni i nezavisni mediji su uslov pridruživanja Evropskoj uniji. Procjenjivati ćemo sposobnost države da garantuje slobodne i nezavisne medije. Za Evropsku uniju, to će i dalje biti naš fokus tokom procesa pridruživanja,“ istakao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Medijski djelatnici su izloženi stalnim ekonomskim, političkim i institucionalnim pritiscima, što sa jedne strane rezultira ozbiljnim kršenjem prava na slobodu informisanja i slobodu izražavanja. S druge strane, i mediji i novinari krše prava drugih bh. građana, ne poštujući prava ranjivih društvenih kategorija, djelujući na diskriminirajući način prema drugima, upotrebom govora mržnje, kršeći kodeks novinarske etike i profesionalnih standarda.

„Ako se narušavaju prava novinara, samim tim se narušavaju njihova ljudska prava. Ne poštujući koncept ljudskih prava mi ne podržavamo ni kulturu ljudskih prava kroz medijske sadržaje te svi trebamo preuzeti odgovornost za ovo,“ istakla je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH Novinari, dodavši da se prava novinarki sve više ugrožavaju podržavanjem stereotipa kroz medijske sadržaje.

Tokom diskusije, panelisti se se osvrnuli na odgovornost civilnog društva, medija i institucija u oblasti promocije i zaštite ljudskih prava novinara, u skladu sa standardima i politikama Evropske unije u oblasti ljudskih prava i demokracije. Panelisti i učesnici su se složili da medijski djelatnici te cjelokupno društvo ne smiju zanemarivati prijetnje upućene novinarima i napade na novinarsku etiku i profesionalizam zbog dugoročnih negativnih učinaka na objektivno, transparentno i vjerodostojno medijsko izvještavanje, što predstavlja srž svakog demokratskog društva.