Mladi poduzetnici inspiracija za razvoj lokalnih zajednica

Put od ideje do cilja može biti trnovit i dugotrajan, ali trenutak uspješne realizacije i prepoznavanja kvaliteta proizvoda poticaj je za dalji rast i napredak mladim poduzetnicima širom Bosne i He...Put od ideje do cilja može biti trnovit i dugotrajan, ali trenutak uspješne realizacije i prepoznavanja kvaliteta proizvoda poticaj je za dalji rast i napredak mladim poduzetnicima širom Bosne i Hercegovine. Iako suočeni sa brojnim preprekama, uspjesi mladih koji su se odvažili na pokretanje vlastitih kompanija i vjerujući u ono što su stvorili plasirali na tržište proizvod koji je prepoznat, zasigurno je inspiracija za rast i razvoj. Prepoznavši potencijal i kvalitetu ideja mladih, Evropska unija ulaže u omogućavanje realizacije poslovnih ideja i razvoj novih vještina.

Stvaranjem lokalnog partnerstva Jablanice, Kaknja i Konjica, kreiran je inkluzivni model podrške ranjivim kategorijama, koji obuhvata jačanje vještina i kapaciteta kako bi se razvila i realizovala poduzetnička ideja. Projekat JAKAKO – Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upovima,  u svoje aktivnosti posebno uključuje jačanje poslovnih ideja mladih, žena, pripadnika nacionalnih manjina kao i osoba sa invaliditetom.

“Projekat nam je prvenstveno pomogao kroz edukaciju. Kao relativno mlada osoba, nisam imao nikakvo znanje u vezi poslovanja privatnog sektora. Lokalna zajednica je ovim projektom dobila jednu kompletnu stolarsku radionicu koja u svom repertoaru nudi rezanje namještaja, sklapanje, proizvodnju sobnih vrata, restauraciju starog namještaja i izradu 3D dizajna. Početna ideja je bila da nekadašnji grad stolara, a danas nema nijednoga, dobije jednu kompletnu stolarsku radionicu koja će imati sve na jednom mjestu za domaćinstvo,“ naglašava Almedin Žiko, vlasnik Stolarije Žiko iz Konjica.

Uspješnom saradnjom tri lokalne zajednice i Evropske unije, omogućeno je snažnije uključivanje lokalnih zajednica u razvoj privrede u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. “Sredstva od Evropske unije koja smo dobili, od njih smo kupili potrebne mašine za proizvodnju. Pored toga što se bavimo proizvodnjom eksera, bavimo se i trgovinom građevinskog materijala na veliko, i planiramo širiti naše proizvode i zaposliti još radnika. Trenutno imamo dva uposlena radnika. Nadamo se da će uskoro biti potrebno da se zaposli još radnika u našu firmu,” ističe Aldin Muminović, direktor kompanije Anker iz Konjica.

Stručna, finansijska i podrška za razvoj poduzetničke ideje pokazale su se kao jako učinkovite, posebno za pružanje podrške ranjivim kategorijama te su primjer uspješne saradnje lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Razvojem potencijala mladih, podržavanjem konkurentnije i inovativnije domaće privrede, Evropska unija podržava stvaranje novih radnih mjesta i razvoj privrede Bosne i Hercegovine.