02. Jula 2020.

Ljetni odmor je sjajna prilika da se nauče nove vještine, posjete nova mjesta i uživa u prirodi. U svrhe promovisanja bogatog znanja i historije čuvanih u muzejima širom Bosne i Hercegovine, Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizuje niz radionica za osnovce u muzejima širom države.

Radionice Ljeto u muzeju nastoje pokazati da muzeji nisu samo mjesta na kojima se čuva naša zajednička baština – oni su ključni prostori obrazovanja, inspiracije i dijaloga. Uz upute i vodstvo iskusnih kustosa, istraživat ćemo kulturu i historiju Bosne i Hercegovine i upoznati se sa muzejskim eksponatima tokom zabavnih i edukativnih radionica.

Od osnivanja Zavičajnog muzeja 2011. godine, pokušavamo organizovati radionice za učenikesvih uzrasta kako bismo potakli njihovu maštu. Sretni smo što se svake godine prijavi više učenika koji imaju priliku da nauče o bogatoj historiji naše zemlje “, ističe Muhamed Krnjić, muzejski savjetnik na Univerzitetu u Konjicu.

Ljeto u muzejima nastoji prikazati muzeje kao čuvare historijske i kulturne baštine i tradicije, i pomoći im da očuvaju i ojačaju njihovu poziciju na tržištu kulturnog turizma. Na osnovu iskustva učenika, radionice su bile veoma uspješne i zabavne. „Iako je ljetna pauza, odlučio sam doći ovdje i upoznati nacionalne spomenike u mom gradu“, rekao je Isak. Njegova koleginica Lejla, zaljubljenica u likovnu umjetnost, priznaje da se uvijek raduje sličnim radionicama tokom kojih može iskazati svoju kreativnost i umjetnički talent.

Ljeto u muzejima ima za cilj potaknuti mlade ljude da istražuju svoju okolinu te da otkriju nove, zanimljive činjenice o najdražim mjestima u svojim gradovima. Tokom ljeta 2020. godine radionice će se održavati u muzejima u Jajcu, Konjicu, Sarajevu, Banjaluci, Brčkom, Goraždu i Travniku.


Show Buttons
Hide Buttons